Alapvető felszerelések, amik mindig legyenek ott a kocsiban

Noha ma már csak az elakadásjelző háromszög és az elsősegély láda kötelező előírás, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos kiegészítők megléte az autóban a mi érdekünket szolgálják és függetlenül attól, hogy nem kötelezők, ha bajba kerülünk, akkor nagyon hálásak leszünk, amiért kéznél vannak.

Régebben az izzókészletet is vinni kellett, ám ez ma már opcionális. Hogy mi miképp vélekedünk erről, azt elsősorban az határozza meg, hogy mennyire egyszerű levezényelni a cserét. Ha olyan autónk van, ahol szinte le kell bontani az egész motorteret ahhoz, hogy kipattintsuk az izzót, akkor tulajdonképpen tényleg felesleges magunkkal cipelni – bár ártani akkor sem árthat -, hiszen valószínűleg úgysem állunk neki órákig szerelni. Ezzel együtt érdemes arra is gondolni, hogy kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor muszáj cserélni az izzót, függetlenül attól, hogy mennyi ideig tart. Ugyancsak egyre ritkábban fordul elő, de érdemes lehet motorolajat, fékolajat, hűtőfolyadékot is tartani a csomagtartóban, vész esetén hatalmas segítséget jelenthet, ha azonnal kéznél vannak. Egyes szakértők azt is javasolják, hogy pár liter üzemanyagot is raktározzunk el, ám némi – valóban minimális – odafigyeléssel a tank teljes kiürülése azért elkerülhető.

Ugyanakkor egy külön ládába nagyon is hasznos lehet, ha egy kisebb túlélő felszerelést mindig magunknál tartunk. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de pár energiaszelet, néhány liter ivóvíz, illetve egy meleg pokróc nagy segítség lehet, ha télen lerobbanunk a semmi középen, ráadásul a takaró jó szolgálatot tehet akkor is, ha jeges úton elforog a kerék és nem tudunk elindulni. A láthatósági mellény azonban szinte kötelező eleme az autónak, bármilyen hiba miatt meg kell állnunk – főképp, ha autópályán -, akkor életet is menthet, ha jól észrevehetőek vagyunk. Emellett rendszeresen ellenőrizzük a pótkerék állapotát, illetve ha az gyárilag nem tartozék, akkor a defektjavító készlet az, ami kihúzhat minket a bajból.