Alcatel 1X (2019) áttekintés

Az Alcatel 1X (2019) készülékkel a Nokia tulajdonában lévő márka visszatért egy újabb olcsó Android okostelefonnal. Ahogy a neve is sugallja, korántsem radikális az átalakítás – nagyjából ugyanolyan, mint a 2018-as modell – de van néhány figyelemre méltó minőség-javulás.

Sokkal jobb kijelző és árnyaltabb kamera teszi ezt az egyszerű, szilárd telefont biztonságosabbá, mint az eredeti Alcatel 1X. Sajnos ennek a rendkívül olcsó okostelefonnak a belseje ugyanaz maradt, ami olyan visszafogott teljesítményhez vezet, amely megmutatja az „olcsó” és a „jó ár” közötti különbséget. Borzasztóan hosszú ideig a Moto G sorozat uralta az olcsó okostelefonok stagnálását. De kérdéses, hogy egy 299 dollárba kerülő telefon továbbra is „olcsónak” tekinthető-e. Az Alcatel 1X árazása tehát vitathatatlanul meghatározó jellemzője. Nagyrészt funkcionális okostelefon-élményt kap a jelenlegi belépő szintű árának kevesebb mint felével.

Ez a telefon viszont elvesztette az előző modell egyik elsődleges tulajdonságát. Miután az eredeti Alcatel 1X debütált, az Android Go nem volt elérhető. Az Alcatel 1X (2019) elárasztotta a Google könnyű operációs rendszerét, így nem ugyanazt az Android verziót kapja, az optimalizált Android Go alkalmazásverziók nélkül.  Ez utóbbiak szabadon letölthetők a Google Play Áruházból, de tekintettel arra, hogy a telefon mennyire küzd az általános teljesítménnyel, kár, hogy nem voltak előre telepítve. Pozitívum, hogy az idei Alcatel 1X kettős objektívű fényképezőgépet kapott. A 2MP-s másodlagos lencse mélységinformációkat szolgáltat a 13MP-s fő kamerának, így nagyított vagy nagylátószögű felvételek nincsenek. Ez inkább lehetővé teszi, hogy portréképeket készítsen eltúlzott bokeh effektusokkal, amelyek a fotózást követően beállíthatók.