Aljzatkiegyenlítés házilag? Lehetséges!

Amikor nekilátunk egy házfelújításnak, akkor általában ahelyett, hogy elapróznánk, a legtöbbször úgy döntünk, hogy megcsinálunk mindent. Ilyenkor nem csupán a festést, ejtjük meg, de egy füst alatt a padló rendbetételére is sort kerítünk, hisz utólag már nagyon nagy macera újra belekezdeni a bontásba.

Sokan vannak, akik egy felújításból csak az ötletelés szintjén szeretik kivenni a részüket. Megálmodják, hogy melyik helyiségben milyen padlót szeretnének, hogy hol milyen színűek legyenek a falak, egyes helyekre milyen bútorok kerüljenek, kiválasztják a nekik tetsző csempét, munkalapot, ám a munka érdemi részében nem kívánnak részt venni. Ha mi is úgy döntünk, hogy szakemberekre bízzuk a dolgot, akkor arra mindenképpen készüljünk fel, hogy borsos áron dolgoznak, arról nem is beszélve, hogy jó előre le kell foglalni őket, és bizony még így is sokszor ott kell lenni, felügyelni a történéseket, hogy minden úgy zajlódjon, ahogy azt mi szeretnénk.

Ehelyett dönthetünk úgy, hogy nem csak a dizájnt találjuk ki, hanem mi magunk végezzük el a felújítást is – legalábbis azokat a munkálatokat, amikhez nem kell speciális eszköz, vagy hatalmas tapasztalat -. Csempét, járólapot letenni, illetve festeni nagyjából mindenki tud, főleg akkor, ha precíz és nem spórolja el azokat a köröket, amelyek az előkészítésről szólnak. Erre sajnos sok esetben az új padló lerakása előtt is szükség van, hisz egy egyenetlen talajon a laminált idővel recsegni fog, a járólap pedig esztétikailag is rosszul fest majd. Hogy megfelelően előkészítsük a talajt, ahhoz aljzatkiegyenlítést kell végezni. Ez elsőre bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen valójában, hisz zsákos kiszerelésben készen kapható már aljzatkiegyenlítő. Csupán arra kell figyelnünk, hogy a megfelelő mennyiséget vásároljuk meg, ezután pedig következhet a felület portalanítása, majd alapozóval történő lekenése. A megfelelő arányban kikevert aljzatkiegyenlítőt ezután elterítjük – például egy glettvassal – és vízszintmérővel folyamatosan ellenőrizzük, hogy megfelelően egyenletes-e a felület. Száradást követően végig ellenőrizzük a talajt és ahol hibákat találunk, ott megismételjük a műveletet. Ezután pedig következhet a az általunk kiválasztott burkolat letétele, immáron tökéletesen vízszintes felületre.