Állandóan rosszkedvű vagy? Lehet, hogy az étkezésed okozza!

Hangulatunkra rendkívül sok tényező van folyamatosan hatással, kezdve az aktuális szerelmi életünktől kezdve egészen a munkahelyi problémákig bezárólag, ám néha előfordul, hogy különösebb ok nélkül simán csak csapnivaló a kedvünk és nem is nagyon tudjuk megmagyarázni, hogy pontosan mi bajunk van.

Ha ez sűrűen előfordul, akkor mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert, aki megvizsgálja, hogy nincs-e valami szervi, avagy lelki eredetű problémánk, ám nem egyszer előfordul, hogy a legalaposabb vizsgálatok sem mutatnak ki semmilyen gondot. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon nem a táplálkozásunk-e a folytonos rosszkedv okozója, ugyanis nem is gondolnánk, hogy bizonyos ételek milyen szinten képesek befolyásolni a hangulatunkat. Túlontúl nagy meglepetéseket nem fogunk mondani, hisz ezúttal sem a valóban egészséges ételek hordozzák a legtöbb kockázatot, ám kétségtelen, hogy van olyan köztük, amelyekről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy fogyasztásuk csak mértékkel ajánlott.

A gyorséttermi ételek – mint például a sült krumpli, vagy a hamburger – esetében talán senki sem kapja fel a fejét, hisz ezek amúgy sem arról híresek, hogy különösebben jót tennének a szervezetünknek. Azonban jó, ha tudjuk, hogy ezúttal a problémát főképp az jelenti, hogy ezek a gyorskaják jótékony zsírsavakban rendkívül szegények, emiatt aztán az idegrendszerünk megfelelő működését sem biztosítják. Ugyancsak kerülendő minden édesítőszeres termék, főképp az üdítők, mert rendszeres fogyasztásuk alaposan megkavarja a szerotonintermelést, ami a jókedv egyik alapfeltétele. Azonban a túlságosan cukros ételekkel is nagyon óvatosan kell bánni, mert a hirtelen vércukor emelkedés – és az azt követő esés – bizony szintúgy összezavarja a hormonháztartást, aminek sajnos levertség és búskomorság lehet a vége. Emiatt aztán még az olyan – első ránézésre – egészségesnek tűnő ételek, mint amilyen a zabpehely, vagy a müzli esetében is mindig alaposan nézzük meg, hogy pontosan mennyi cukrot is tartalmaz egy adag.