Allergiák okai és tünetei

Az allergiás reakció jelentkezése a szervezetünknek a téves immunválasza. Mivel olyan molekulák ellen védekezik, melyek valójában ártalmatlanok a szervezetünkre. Egy allergia teszt általában a hízósejteket, limphocitákat, basophil fehérvérsejteket, immunoglobulinok és az eosinophil vizsgálatából áll.

Mikor olyan allergiás tünetek jelentkeznek, mint nátha vagy allergiás csalánkiütés akkor azok a hízósejtekből felszabaduló hisztaminok okozzák. A legjobb módszer az allergiás reakciók kezelésére az allergiás tüneteket kiváltó anyagok elkerülése. Az allergiás tünetek nagyon változóak és szerteágazóak lehetnek. Így a tünetek alapján csoportosíthatjuk a betegségeket. Az allergiás tünetek sok esetben összekeverhetőek az intoleranciás vagy az autoimmun betegségekkel. A tünetek legtöbb allergiás reakciónál: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, szénanátha, köhögés, fulladás, bőrkiütés, ekcéma, hasmenés, hasi fájdalom és még sok más tünet.

Az intoleranciás megbetegedés tünetei sokban hasonlóak, ám nem keverhetőek össze, ugyanis nem immunválaszon alapuló betegség, hanem más mechanizmus áll a hátterében. Az autoimmun megbetegedés tünetei is sokban hasonlítanak az allergiás tünetekre, noha ezek a reakciók nem egy külső molekula ellen lépnek fel, hanem a saját fehérjét támadja meg. Nagyon jó példa erre a lisztérzékenység. Sokszor tétován állunk, hogy egy-egy allergia minek következményében alakult ki. Ám erre nem olyan egyszerű a válasz. Attól függően, hogy milyen allergiáról van szó, jelentkezhet a túlzásba vitt higiénia miatt, sok elhasznált kemikália, sok belélegzett kipufogó gáz, sok antibiotikum fogyasztás, mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás, de a stressz is nagyban befolyásolhatja az allergiák kialakulását.