Álljunk neki mi magunk, vagy hívjunk szakembert? Mikor járunk jobban?

Az önálló élet egyik legkellemetlenebb velejárója, hogy a saját háztartásunkban is folyton elromlik valami. Gyermekként ez szinte észre sem vettük, hiszen nem a mi felelősségünk volt helyrehozni a hibákat, ám a saját otthonunkban már ez a felelősség minket terhel.

Ilyenkor aztán két út áll előttünk, vagy mi magunk állunk neki a szerelésnek, vagy szakemberre bízzuk a munkálatokat. Hogy melyikkel járunk jobban és a két módszer közül melyik a gazdaságosabb, azt nem egyszerű eldönteni. Gyakori jelenség – főképp a férfiak esetében tapasztalható ez -, hogy első körben szóba se kerülhet, hogy másra bízzuk a feladatot, hiszen az szinte szégyellni való, ha egyszerű hibák elhárítását sem tudjuk saját kezűleg kivitelezni. Ez a hozzáállás persze dicséretes, hiszen mindig örömteli az, amikor valaki nem mástól várja a gondjai megoldását, ám javítások során arra azért érdemes nagy figyelmet fordítani, hogy ismerjük a saját korlátainkat. Egyfelől azért, mert adott esetben jóval nagyobb kárt tudunk okozni, mint amivel eredetileg kellett volna megbirkózni. Ilyenkor a vége megint csak szakember lesz, csak jóval drágábban és jó eséllyel lassabban.

Ennél is nagyobb probléma, ha valami olyannak látunk neki, ami veszélyessége miatt is szaktudást igénylő feladat. Ilyen például a villanyszerelés, gázkazán és a lista persze még igen sokáig sorolható lenne. Ha valami ilyenről van szó, akkor csak és kizárólag akkor álljunk neki a javításnak, ha tökéletesen tisztában vagyunk azzal, mit és miért csinálunk, ellenkező esetben nem csak a saját, de a környezetünkben élők egészségét is veszélyeztethetjük. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább hívjunk szakembert és bízzuk rá a munkát, mert a megfontolt döntés a bölcs döntés és minden esetben jobb biztosra menni. A többi feladat során persze tehetünk egy kísérletet, legfeljebb nem járunk sikerrel, de arra mindig nagyon ügyeljünk, hogy ne kockáztassunk, mert ha rosszul sül el a dolog, azt nagyon fogjuk bánni végül.