Általános VPN-mítoszok leleplezve

A kiberbiztonsági fenyegetések és a vállalati adatok tömeges megsértésének növekvő előfordulása miatt a VPN-eket egyre szélesebb körben kellene használni. Vannak olyan VPN-mítoszok, amelyek túlságosan elterjedtek, ezért szeretnénk most ezeket tisztázni.

Miért kell fizetnünk a VPN-ért, ha kaphatok egy ingyenest? Ha a Google egyre növekvő adatbirodalma és a Facebookon elkövetett hatalmas Cambridge Analytica botrány nem volt világos, hadd fogalmazzuk meg Önnek: amikor egy profitorientált vállalat ingyenes szolgáltatást nyújt Önnek, az azért van, mert arra használnak, hogy pénzt keressenek az ön adataival. Ön a termék, nem a vevő. Ne felejtse el ezt a szabályt, ha mérlegeli az ingyenes VPN és a fizetős VPN előnyeit. Az, hogy az ingyenes VPN hogyan keres pénzt, az etikai tudatuktól függ, de az egyik lehetséges megoldás nem jelent jót az online biztonság szempontjából.

A VPN túl lassúvá teszi az internet használatát. Igaz, hogy a VPN lelassíthatja az internet sebességét, de nem muszáj így lennie. A lassulás súlyossága a választott beállításoktól és a VPN sebességétől is függ, de általában túl kicsi ahhoz, hogy észre vegyük, ha csak online böngészünk. Természetes, a VPN kis mértékben csökkenti az internet-hozzáférés sebességét, mivel a forgalmát titkosítani, majd visszafejteni is kell, mielőtt bárhová eljutna. A további késleltetés másik forrása a szerver lesz, de a választott országtól függően előfordulhat, hogy egyáltalán nem észlel különbséget. Ha a világ másik oldalán lévő országon keresztüli proxyt használ, akkor a várakozási ideje mindenképpen hosszabb. Ha azonban a saját országát választja, akkor a lassulás valószínűleg alig lesz észrevehető. Van néhány olyan eset is, amelyekben gyorsulást tapasztalhat, tehát nem teljesen valós az, hogy a VPN bármit is lassítana.