Amit tudni érdemes a Candida fertőzésről!

Egy olyan betegségről beszélhetünk, amely a 21. században érte el a csúcspontját, ugyanis az eddiginél sokkal magasabb arányokban figyelhető meg az emberek körében.

Ám mielőtt bárki is kétségbe esne egy, olyan problémáról beszélünk, amely tulajdonképpen minden szervezetben jelen van. A Candida-fertőzés egy olyan élesztőgomba, amely mindenki szervezetében jelen van és a legtöbb esetben harmóniában élnek a tulajdonosával. Ahhoz, hogy megértsük, hogy mivel is állunk szemben, fontos tudnivaló, hogy a vastagbélben több, mint 400 fajból álló baktérium közösség található meg. Ez a betegség, akkor jelentkezik és okozhat különféle problémát, ha a bélbaktérium flóra megnövekszik és elszaporodik. Az egészséges embereknél ez nem fordulhat elő. A legtöbb esetben, akkor kell vele számolnunk, ha legyengül az immunrendszerünk. Viszont az igen közismert tény, hogy a legyengült immunrendszert különféle gyógyszerekkel vagy vitaminokkal kezelni lehet.

Amennyiben enyhébb tünetekkel jelentkező Candidával állunk szemben, akkor az túlsúllyal járhat együtt, és ami ugye nem nevezhető életveszélynek, csak hosszú távon. Ez többek között jelentkezhet a helytelen táplálkozást követően, antibiotikumos, vagy kemoterápiás kezelések következményeképpen. Ám a különféle béltisztító kúrákkal is vigyázni kell, mert annak is lehetnek ilyen következményei, mivel az eddig ártalmatlanul éldegélő gomba könnyen elszaporodhat és különféle problémákhoz vezethet. A betegséget visszaszorításának a legjobb módja, ha a bélflóránk egyensúlyát próbáljuk meg helyreállítani. Ennek az egyik legjobb módja egy igen speciális diéta. Ugyanis a gomba elpusztításának a legjobb módja, ha nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat. Ezeket a tápanyagokat viszont a cukor, liszt, egyes zöldségek és gyümölcsök.