Amur Adonis növényprofil

Az amur adonis az első tavasszal virágzó növények egyike. Ez nagyon fontos az északi kertészek számára, akik a hosszú tél után valamilyen színes virágra vágynak. Ezt az évelőt elsősorban viaszos, sárga virága miatt termesztik, de a páfrányszerű lombozat is vonzó.

A virágok 1-2 hüvelyk átmérőjűek, és a lomb megjelenése előtt bújnak elő. A csodálatos virágszínről néha azt mondják, hogy “boglárka sárga”, ami megfelelő leírás, mivel a növények a Ranunculus (Buttercup) családhoz tartoznak. Az amur adonisz könnyen növekszik, de mivel tavaszi növény, nyugalomra vágyik. Szóval a fő kihívás a termesztésben egy tervezési kihívás: meg kell találni, hogyan kell betömni a kertben maradt “lyukakat”, miután az amur adonis növények elhervadtak. Az egyik megoldás az egynyári virágok vásárlása és a hátrahagyott lyukak köré ültetése. Ha nem akarja, hogy ezt a lépést minden évben meg kelljen tennie, egyszerűen termeljen más évelőket az amur adonis növényei körül, amelyek kiteljesednek és virágoznak az év végén.

Győződjön meg arról, hogy az ilyen növények kompatibilisek az amur adonis-szal a nap és a talaj viszonyait illetően. Bár az amur adonis tolerálja a részleges árnyékolást, teljes napsütésben növekszik a legjobban. Növelje az Adonist termékeny, jól lecsapolt talajban. Tartsa egyenletesen nedvesen az évelő talajt. Tegyen a növény talajába évente komposztot. Győződjön meg arról, hogy miután a téli hóvihar elmúlt, legyen a kertjében olyan növény, amely rengeteg színt ad a tavaszi tájnak. A tavaszi hagymanövények, például a hóvirág (Galanthus nivalis) is szóbajöhet, de néhány évelő növény, például az amur adonis, szintén hasznos ebben a tekintetben. A másik a paszkvirág (Pulsatilla vulgaris), amely valamivel később virágzik, és levendula színű virágokat kínál.