Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsökről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, viszont főleg télen, a szervezetünk ezek által tudja leginkább a vitaminhiányt pótolni. Az aszalt gyümölcsökkel számos betegséget megelőzhetünk, illetve kezelhetünk, és egyúttal még az édesség utáni vágyunkat is leküzdhetjük.

Ezek íze sokkal intenzívebb a friss változataiknál, típusai közül a legkedveltebb és legelterjedtebb a szilva.  Fogyasztása különösen ajánlott azok számára, akik emésztőserkentőt keresnek. Az aszalt szilvával, ha sok folyadékkal együtt fogyasztjuk, hatékonyan kezelhetjük a székrekedést. Megtalálható benne az A-vitamin, ami a bőr, a haj és a köröm szépségéért felelős. Tartalmaz még rostokat, káliumot és rezet. Hozzájárul a gyorsabb fogyáshoz, és a vércukrot megfelelő szinten tartja. Az aszalt sárgabarackot is sokan kedvelik, ebben is a szilvához hasonlóan megtalálható az A-vitamin, valamint háromszor annyi kálium, mint a banánban, ami által hatékonyan képes csökkenteni a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Tele van rostokkal és béta-karotinnal, valamint C-vitaminnal, vassal, kalciummal, foszforral, szilíciummal és káliummal.

Az aszalt almával védelmet nyújthatunk az immunrendszerünknek, mivel ebben fitotápanyag található, ami antioxidánsként funkcionál, eltünteti a szabad gyökök okozta károkat, miközben segíti az emésztést. Gazdag jódban, kalciumban, fluorban és szelénben. A szárított datolya azok számára lehet kiváló, akik kimerültségben szenvednek, illetve ez ellen küzdenek. A szárított változatában több kalória található, mint a frissben, tele van rostokkal, vassal, niacinnal, káliummal, A-vitaminnal és rézzel. A kimerültség mellett kezeli a székrekedést és a vérszegénységet. Ásványi anyagaival képes tisztítani a vért és az immunrendszert erősíteni. A szárított gyümölcsök közül nem szabad kihagyni a mazsolát sem, ami a legjobb természetes édesség, 70%-ában tiszta fruktózt tartalmaz, illetve a szervezetünk számára hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat. Jó róla tudni, hogy zsír és koleszterinmentes. Jótékony hatásokkal bír a csontsűrűségre. Fogyasztásával óvhatjuk a fogsorunkat az ínybetegségektől és a fogszuvasodástól is.