Asztali szokások és étkezési etikett

Függetlenül attól, hogy hol eszik, fontos a megfelelő etikett az asztalnál. Még akkor is, ha csak Ön és családja együtt étkezik, akkor is szeretne példát mutatni a gyerekeinek. Az asztali modor mind szakmai, mind társadalmi helyzetekben fontos, ezért érdemes tudni néhány alapismeretet.

A régiótól függően előfordulhatnak kisebb eltérések. Tehát ha egy vacsorán vesz részt, nagyon figyeljen a házigazdára vagy a háziasszonyra, és fogadjon jelzéseket tőlük. Akár soha senki nem tanított önnek étkezési etikettet, akár elfelejtette, amit tanult, íme néhány tipp, amelyek megmutatják, hogyan tudja meg azt, hogy hogyan kell viselkedni az asztalnál. A megfelelő etikett betartása az asztalnál szociálisan és szakmailag is segítséget jelent egy étteremben vagy valaki otthonában. Ha meghívják valakivel vacsorázni, mindig jó ötlet válaszolni, még akkor is, ha nem kérnek válaszadást. Ez segít a tervezésben. Ne kérdezze, hozhat-e plusz vendégeket, ha a meghívó nem tesz erre ajánlatot. Ha azonban a családját meghívják valakihez vacsorázni, nem árt megkérdezni, hogy a gyermekei is mehetnek-e. Ha igen, győződjön meg arról, hogy gyermekei ismerik a jó modort, mielőtt elindulnak.

Ha egy barátja otthonában vacsorázik, jó ötlet ajándékot vinni egy házigazdának vagy hostessnek. Ne várja el, hogy az ajándékot étkezés közben használják fel. A legtöbb vacsorapartinál gondosan megtervezett menüelemek vannak, és előfordulhat, hogy ajándéka nem passzol az étkezéshez. Egyes vacsorapartik formálisak, és olyan helykártyákkal rendelkeznek, ahol a házigazda vagy a háziasszony azt szeretné, hogy valaki mellett üljön. Ha nem, kérdezze meg, hogy van-e ülőhely-preferencia. Várja meg, amíg a házigazda leül, mielőtt Ön megtenné. Egyes kultúrákban áldást mondanak. Még ha nem is követi az ima hitét, mutasson tiszteletet és maradjon csendben. Ha a házigazda beszédet mond, emelje fel a poharát. Nem szükséges „kocogtatni” valaki más poharát.