Az 1990-es évek népszerű rajzfilmjei

Az elmúlt évtizedekben, és leginkább az 1900-as években a Disney rajzfilmjei voltak azok, amelyek a legnépszerűbbek voltak az egész estét betöltő filmek között. Az 1938-ban megjelent Hófehérke és a hét törpe óta számos sikerfilmet könyvelhet is el magának a stúdió, amelyek közül nagyon sok született a ’90-es években.

A nemrégiben filmes adaptációt is kapott Szépség és a szörnyeteg először 1991-ben látta meg a napvilágot, amelynek sikere azóta is töretlen. Számos gyermek szereti a szegénysorból érkezett lány, Belle történetét, aki apja helyét átvéve a szörny várának rabja lett. A két főhős természetesen egymásba szeret a rajzfilm végére, melynek hatására a szörny is visszaváltozik herceggé, ahogy a vár többi lakója is visszanyeri emberi formáját. De ugyancsak szerelmes történet az 1992-ben megjelent Aladdin is, amelyben a címszereplő tolvaj szeret bele a hercegnőbe. A sok varázslat és bonyodalom után természetesen a hősszerelmes elnyeri szerelme szívét. Bár szerelmi szál az Oroszlánkirályban is van, de itt ez nem lényeges történetszál. Inkább kerül előtérbe a családi viszály és a hatalomvágy, amelyet sikeresen küzd le a főszereplő Simba. A 1990-es évek következő Disney-rajzfilmje az 1995-ben megjelent Pocahontas volt, amely az őslakos indiánok és az öreg kontinensről jött fehér emberek harcát vetíti a képernyőre. De ezeknek az éveknek a terméke még A Notre Dame-i toronyőr is, amelyben előtérbe kerülnek az egyébként diszkriminációnak kitett társadalmi rétegek is. A főhős ugyanis egy görnyedten járó, púpos fiú, aki elbujdosva, harangozóként éli mindennapjait, és egy cigánylányba lesz szerelmes.

Ezt a rajzfilmet követte 1997-ben a Herkules, amelynek alapja egy ismert mítosz a görög mitológiából. Herkules Zeusz fia, akinek hőssé kell válnia, hogy ő is felkerülhessen az Olümposzra. 1998-ban jelent meg a Mulan, amelynek már egy nő a főszereplője, aki férfit játszva apja helyett vonul be a kínai hadseregbe. Persze végül lelepleződik, de eközben sikerül megmentenie az egész országot. Végül pedig 1999-ben láthattuk a Tarzant, amelyet már szintén sokszor feldolgoztak. A dzsungelben egyedül maradt, majd gorillák által felnevelt férfi története igen népszerűvé vált. Láthatjuk tehát, hogy az 1990-es évek valódi kincsesbánya, ami a Disney-rajzfilmeket illeti. Annak, aki még nem látta ezeket az egész estét betöltő meséket, érdemes pótolnia a hiányosságokat, hiszen igazi szórakozása lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt.