Az állatcsoportok több tényezőt is figyelembe vesznek a harc előtt

A kutatók szerint az állatcsoportok több tényezőt is figyelembe vesznek, mielőtt eldöntenék, hogy küzdenek-e a riválisokkal. Az egy az egy elleni küzdelmek előtt ismert, hogy az állatok olyan tényezők alapján döntenek, mint az ellenfél mérete és ereje, a legutóbbi harcok eredménye és a nyeremény fontossága.

Az exeteri és a pllyouthi egyetem tudósai szerint a korábbi kutatások gyakran figyelmen kívül hagyták a csoportkonfliktusok összetettségét és azt feltételezték, hogy mindig a nagyobb csoportok fognak nyerni. Ehelyett azt mondják, hogy olyan tényezők játszanak szerepet, mint a csoportok összetartása és a csapatmunka, az egyes tagok ereje és a csata helyszíne – és az állatcsoportok mérlegelik a helyzetet a harc előtt. „Minden potenciális harc – akár emberek, akár állatok között – bonyolultabbá válik, ha mindkét oldalon több egyén van” – mondta Dr. Patrick Green vezető szerző, az Exeter Egyetem Cornwall-i Penryn Campusának Ökológiai és Természetvédelmi Központjának munkatársa. „A csoportok értékelhetik minden tényező fontosságát, amelyekért küzdenek, és számos tényezőt saját csoportjukkal és az ellenféllel kapcsolatban.

„A diadikus (egy az egyben) harcok kutatása esetében fejlett keretrendszer alakult ki az „értékelésről”- arról, hogy az állatok hogyan gyűjtenek információkat és hogyan döntenek arról, hogy harcolnak-e, hogy mennyi erőfeszítést kell tenniük, és hogy mikor kell feladniuk. „A szociálisan élő állatok csoportos versenyeiről szóló tanulmányok azonban általában nem az értékelésre összpontosítottak. „Ha többet megértünk erről, akkor nemcsak az evolúcióról, hanem az emberek konfliktusairól is tanulhatunk.” A társadalmi csoportok közötti harcok természetükben gyakoriak. A több tagot számláló csoportokról gyakran feltételezzük, hogy a harcok nyertesei lehetnek, de ez nem mindig van így.