Az általános érzéstelenítés és a normális alvás hasonló módon hat az agyra

Mi történik az agyban, amikor tudatosságunk elhalványul az általános érzéstelenítés és a normál alvás során? A finn tudósok új kísérleti tervekkel és funkcionális agyi képalkotással tanulmányozták ezt a kérdést.

Sikerült elkülöníteniük a tudattal kapcsolatos specifikus változásokat a szélesebb körű általános hatásoktól, és felfedezték, hogy az érzéstelenítés és az alvás agyi aktivitásra gyakorolt ​​hatása meglepően hasonló. Ezek az új megállapítások az emberi tudat szempontjából alapvető közös központi agyi hálózatra utalnak. Az emberi tudat biológiai alapjának megmagyarázása a tudomány egyik legnagyobb kihívása. Míg a tudat elvesztését és visszatérését, amelyet a gyógyszerek vagy a fiziológiai alvás szabályoz, mint modellrendszert alkalmazták az emberi tudat vizsgálatában, a korábbi kutatási eredményeit sok kísérleti egyszerűsítés megzavarta. „Az egyik fő kihívás egy olyan rendszer megtervezése volt, ahol a különböző állapotokban az agyadatok csak a tudat tekintetében térnek el egymástól. Vizsgálatunk sok korábbi zavaró tényezőt legyőz, és először tárja fel az összekapcsolt tudat mögött álló idegi mechanizmusokat” – mondja Harry Scheinin, a farmakológia docense, aneszteziológus és a vizsgálat vezető kutatója a finn Turku Egyetemen.

Az agy aktivitását pozitron emissziós tomográfia (PET) képalkotással mérték különböző tudatállapotok alatt, két külön kísérletben, ugyanabban az egészséges alanyban. A méréseket ébrenlét, két érzéstelenítő szer fokozódó és állandó szintje, valamint alváshiányos ébrenlét és NREM alvás közben végezték. Az első kísérletben az alanyokat véletlenszerűen osztották be propofol vagy dexmedetomidin (két különböző molekuláris hatásmechanizmusú érzéstelenítő) adagolására lépésenként, amíg az alanyok már nem reagáltak. Az alvásvizsgálat során természetes módon elaludtak.