Az amerikai főiskolai amerikai foci: A sérülés és agyrázkódás kockázata

Az egyetemi futballisták alábecsülhetik a sérülések és az agyrázkódás kockázatát – derül ki a JAMA Network Open által közzétett új tanulmányból. Christine Baugh, a Colorado Egyetem Orvostudományi Karának adjunktusa és a CU Bioetikai és Bölcsészettudományi Központjának tagja a cikk szerzője.

Baugh és társszerzői az Országos Kollégiumi Atlétikai Szövetség Power 5 konferenciáján négy csapat egyetemi futballista felmérési eredményeiről számolnak be. A sportolókat 2017-ben vizsgálták. A kutatók azt találták, hogy a válaszadók 43–91 százaléka alulbecsülte a sérülés kockázatát, 42–63 százalék pedig alábecsülte az agyrázkódás kockázatát. A futballisták kockázatbecsléseinek pontosságának felmérése érdekében a kutatók modellezték az egyes sportolók agyrázkódás vagy sérülés fennmaradásának valószínűségét, és összehasonlították a modellbecsléseket a sportolók észlelésével. Noha felismerik, hogy sokan alábecsülik az egészségügyi kockázatokat, a szerzők rámutatnak, hogy az egyetemi futball-sportolók kockázatai súlyosabbak vagy legyengítőbbek lehetnek, mint azok, amelyekkel szembesülnek a lakosság körében.

Tekintettel erre a megnövekedett kockázati profilra, szerintük aggodalomra ad okot, hogy a sportolók általában alábecsülik e kockázatok valószínűségét. Ezek az eredmények kérdéseket vetnek fel a megalapozott beleegyezéssel és azzal kapcsolatban, hogy mekkora kockázatnak kell elfogadhatónak lennie egy játék során – írják Baugh és társszerzői. “Az, hogy a sportolók ebben a tanulmányban alábecsülték az agyrázkódás és sérülés kockázatát, fontos etikai szempontokat vet fel”. “Mi lehet az a küszöb, amely alatt az egyetemi sportolók kellően tájékozódhatnak a futball kockázatairól és előnyeiről ahhoz, hogy az értékeikhez és preferenciáikhoz igazodó döntéseket hozzanak?”