Az anorexia gátolhatja a fiatal nők növekedését

Az anorexia nervosa-val küzdő lányok növekedése megállhat, és előfordulhat, hogy nem érik el teljes magasságuk teljes potenciálját – mutatta ki egy új tanulmány, amelyet az Endokrin Társaság Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban publikáltak.

Az anorexia nervosa olyan állapot, amelyben az ember egészségtelen mennyiségű súlyt veszít szándékos diéta útján, néha túlzott testmozgással, túlzott étkezéssel és /vagy hányással együtt. Az anorexia nervosa-ban szenvedő embereknek erőteljes félelmük van a fogyás miatt, és zavart testképük is lehet (például úgy gondolják, hogy még akkor is kövérek, ha amúgy egyáltalán nem). “Megállapításaink hangsúlyozzák a korai és intenzív beavatkozás fontosságát, amelynek célja a testtömeg normalizálása, ami jobb növekedést eredményezhet, és lehetővé teszi a betegek számára, hogy teljes potenciáljukat elérjék” – mondta a tanulmány szerzője, Dalit Modan-Moses. “Azt láttuk, hogy a magasságcsökkenés az anorexia nervosa egyéb szövődményeinek jelzője lehet több szempontból: a csontok egészsége, a kognitív funkciók romolhatnak, valamint a későbbi terhességgel és szüléssel kapcsolatos problémák is jelentkezhetnek.

A korai diagnosztizálás és kezelés megakadályozhatja, vagy csökkenti ezen komplikációk kockázatát. A kutatók 255, körülbelül 15 éves lányt vizsgáltak, akiket anorexia nervosa miatt kórházba szállítottak. Megmérték a magasságukat a felvételkor, a kórház elhagyásakor és felnőttkorban, majd azt találták, hogy a vártnál alacsonyabbak voltak. A felnőtt magassága szignifikánsan rövidebb volt a vártnál, összehasonlítva a genetikai potenciállal, a beteg anyja és apja magasságának átlaga alapján. Ez a tanulmány befolyásolhatja az alultápláltság kezelését más krónikus betegségekkel küzdő serdülőknél az optimális felnőttkori magasság és a csontok egészségének elérése érdekében.”