Az Antarktisz új arca

A jövőben az Antarktisz zöldebbé válhat, és új fajok gyarmatosíthatják. Ugyanakkor egyes fajok valószínűleg eltűnnek. 25 kutató nemrég mutatta be ezeket és sok más eredményt egy nagy nemzetközi projektben, amelyben az Antarktiszról az elmúlt tíz évben megjelent cikkek százait elemezték. Ezzel a csapat kivételesen átfogó értékelést adott az Antarktisz és az azt körülvevő Déli-óceán jelenlegi helyzetéről és jövőjéről.

Soha még nem jutottak annyi új megállapításra az Antarktiszon működő biológiai és biokémiai folyamatokról, mint az elmúlt tíz évben. Most 25 szakértő az Alfred Wegener Intézet Helmholtz Sarki és Tengeri Kutatási Központjának (AWI) vezetésével elemezte és állította össze ezeket az eredményeket az „AnT-ERA” projektben. Miután végül több száz cikket feldolgozott az Antarktiszról, a csapat most tíz alapvető üzenetre világított rá, amelyek sokféle szempontot érintenek, pl. az óceán savasodása, biológiai sokfélesége és a tengeri jég jelentősége a különféle szervezetek számára. „Ha megnézzük az 1970-től napjainkig terjedő időkeretet, akkor az Antarktisz biológiájáról és biokémiájáról szóló összes tudományos publikáció nagyjából 80 százaléka 2010 és 2020 között jelent meg.

Ez arra késztetett bennünket, hogy ezt a hatalmas mennyiségű tudást egyetlen cikkbe sűrítsük. A projekt eredményeit nemrég tették közzé a Biological Review folyóiratban. Az egyik fő megállapítás az, hogy az Antarktisz vize nagy valószínűséggel melegebbé válik az éghajlatváltozás miatt, ami viszont növeli annak valószínűségét, hogy a melegebb régiókból származó növény- és állatfajok az Antarktiszra vándorolnak. Ebben a tekintetben nemcsak a hőmérséklet, hanem a jövőbeni tengeri-jégtakaró is döntő fontosságú lesz. Például az elkövetkező évtizedekben a szakértők arra számítanak, hogy a déli nyár folyamán a jégmentes part menti területek intenzívebb zöldek lesznek, amint új mohák vagy zuzmók vándorolnak. Kezdetben valószínűleg növekedni fog a biodiverzitás.