Az arany nanorészecskékből készült tetoválás forradalmasítja az orvosi diagnosztikát

A beültethető szenzorok ötlete, amely folyamatosan továbbítja az anyagok vagy gyógyszerek létfontosságú értékeit és koncentrációit a szervezetben, sokáig elbűvölte az orvosokat és tudósokat. Az ilyen érzékelők lehetővé teszik a betegség progressziójának és a terápiás siker állandó nyomon követését.

Mindazonáltal a beültethető érzékelők mindeddig nem voltak alkalmasak arra, hogy tartósan a testben maradjanak, de néhány nap vagy hét után ki kellett cserélni őket. Egyrészt felmerül az implantátum kilökődésének problémája, mert a test idegen tárgyként ismeri fel az érzékelőt. Másrészt az érzékelő színe, amely a koncentráció változását jelzi, eddig instabil volt, és idővel elhalványult. A mainzi Johannes Gutenberg Egyetem (JGU) tudósai egy új típusú beültethető szenzort fejlesztettek ki, amely több hónapig működtethető a testben. Az érzékelő színstabil arany nanorészecskéken alapul, amelyeket specifikus molekulák receptorai módosítanak. Mesterséges polimer szövetbe ágyazva a nanogold beültetésre kerül a bőr alá, ahol a gyógyszer koncentrációjának változásáról számol be színének megváltoztatásával.

Carsten Soennichsen professzor, a JGU kutatócsoportja évek óta arany nanorészecskéket használ szenzorokként a fehérje kis mennyiségének kimutatására a mikroszkopikus áramlási sejtekben. Az arany nanorészecskék a fény kis antennáiként hatnak: erősen elnyelik és szétszórják, ezért színesnek tűnnek. Színváltozással reagálnak a környezetükben bekövetkező változásokra. Soennichsen csapata ezt a koncepciót használta beültetett orvosi érzékelésre. Annak megakadályozására, hogy az apró részecskék elúszanak vagy lebomoljanak az immunsejtek, szövetszerű konzisztenciájú porózus hidrogélbe ágyazódnak. Miután beültették a bőr alá, apró erek és sejtek nőnek a pórusokba. Az érzékelő be van építve a szövetbe, és nem kerül elutasításra idegen testként.