Az egyedi fehérjeszerkezetek kulcsai lehetnek a Parkinson-kór kezelésének

Az Egyesült Királyság Egyetemi Fürdőjének tudósai felfedezték a fehérjeszerkezetek sorozatát, amelyekről azt gondolják, hogy rendkívül fontosak a Parkinson-kór kialakulása szempontjából.

Remélhetőleg ezeknek a struktúráknak a további elemzése új utat nyit a betegség kezelésében, amely a világ leggyorsabban növekvő neurológiai állapota, és jelenleg nem áll rendelkezésre gyógymód. A betegséget egy specifikus protein hibás összehajlása jellemzi, ahol torzul, majd hibásan működik. A protein, amelyet a fürdő kutatói megvizsgáltak az alfa-szinuklein, minden emberi agyban bőséges. A félrehajlás után nagy tömegekben halmozódik fel, úgynevezett Lewy testekben. Ezek a tömegek karcsú alfa-szinuklein rostokból állnak, amelyek mérgezőek a dopamint termelő agysejtek számára, és így meghalnak.

A dopamin ezen csökkenése váltja ki a Parkinson-kór tüneteit. Sok kutatást végeztek az alfa-szinuklein szerkezetével és annak szerepével kapcsolatban a Parkinson-kórban, azonban gyakorlatilag minden vizsgálatot laboratóriumi csövekben végeztek, ahol a fehérjét baktériumoktól tisztítják, és izolálással tanulmányozzák. Az ilyen típusú kutatások gyakran figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy az élő agyban az alfa-szinuklein rostok „foszfolipidek” jelenlétében képződnek – nagy zsíros anyagok jelenlétében, amelyek a sejtmembránokat képezik és alapvető szerepet játszanak az élő sejtekben, mind szerkezetükben, mind anyagcseréjükben. “Tudjuk, hogy ezek a félrehajtott fehérjék súlyosan érintik a Parkinson-kórt” – mondta Mason professzor. “Ráadásul az alfa-szinukleinről ismert, hogy fontos a neurotranszmisszióban és a sejtek jelátvitelében. Tekintettel az agysejt membránokkal való kölcsönhatására, ezeknek a struktúráknak a foszfolipidek jelenlétében való felfedezése messzemenő hatással lehet a betegség megtalálására irányuló törekvésünkben.”