Az egysejtes technika megadhatja a nők „petesejt-egészségügyi” mutatóit

Az egysejtes elemzés erejét felhasználva a Babraham Intézet kutatói értékelték az életkornak az egerek petesejtjeire gyakorolt ​​hatásait, különös tekintettel a csökkent fejlődési kompetenciához kapcsolódó genomi és epigenetikai tényezők azonosítására.

A kutatás által feltárt ismeretek új betekintést nyújtanak a petesejtminőség alapjául szolgáló mechanizmusaiba, és relevánsak az emberi petesejtek minőségének értékelésére szolgáló technikák kidolgozása szempontjából, amely a termékenységi kezelések alkalmazásának növekedésével egyre nagyobb jelentőségű terület. Az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatalának legfrissebb eredményei szerint az egymást követő 10. évben Angliában és Walesben az anyák átlagos életkora 30,6 évre nőtt. A tendenciák azt mutatják, hogy a nők úgy döntenek, hogy elhalasztják a gyermekvállalás döntését, mivel a 40 éves vagy annál idősebb nők gyermekeinek száma 1978 óta folyamatosan növekszik.

A társadalmi tényezőket leszámítva az anyai életkor előrehaladása a termékenység fokozatos csökkenését okozza. ” Az, hogy miért nem teljesen értjük a petesejtek fejlesztési kompetenciáját, ezen tényezők kombinációjának köszönhető.” – mondja Dr. Gavin Kelsey, a Babraham Intézet epigenetikai kutatási programjának vezetője, aki ezt a munkát vezette. A kutatás az Intézetben kifejlesztett csúcstechnológiájú egysejtű technikát használta, hogy párhuzamos leolvasásokat kapjon minden génexpresszióról és DNS-metilációról (olyan epigenetikus jelek hozzáadása, amelyek módosítják a DNS-t anélkül, hogy megváltoztatnák annak szekvenciáját), amelyek ugyanabban a petesejtben fordulnak elő. A megközelítés lehetővé tette az egyes petesejtek genomszintű elemzését, és a fiatalabb és idősebb egerek petéinek összehasonlítása mellett lehetővé tette a kutatók számára, hogy feltárják a hasonló idős egerek petéi közötti eltéréseket.