Az emberek a „természetes” stratégiákat részesítik előnyben a légköri szén csökkentése érdekében

A talaj szén-dioxid-tárolása, szén-dioxid-megkötése és -tárolása, biokőszén – említse meg ezeket a kifejezéseket a legtöbb ember számára, és egy üres bámulás lehet a válasz.

De ezeket az éghajlatváltozás mérséklési stratégiáit tiszta és zöld megközelítésként állítják össze bolygónk veszélyes felmelegedésének visszafordítására, és az emberek hajlamosabbak lennének legalább meghallgatni – sőt támogatni ezeket az erőfeszítéseket. Jonathon Schuldt, a Cornelli Egyetem kommunikációs docense által vezetett, interdiszciplináris együttműködés megállapította, hogy az Egyesült Államok közönségének többsége támogatja a talaj szén-dioxid-tárolását mint klímaváltozás mérséklési stratégiát, különösen akkor, ha ezt és hasonló megközelítéseket „természetesnek” tekintik. „Számomra ez a pszichológiai rész – ez nagyon érdekes” – mondta Schuldt. „Mi vezetné rá az embereket, különösen, ha nem ismerik ezeket a különböző stratégiákat, hogy jobban támogassák az egyiket, mint a másikat? Tanulmányunk és mások azt sugallják, hogy ennek nagy része arról szól, hogy az emberek természetesnek látják-e ezt vagy sem.”

A csoport tanulmánya ebben a témában május 26-án jelent meg a Climatic Change folyóiratban. Társszerzők: Johannes Lehmann, a Liberty Hyde Bailey professzora az Integratív Növénytudományi Iskola (SIPS) Talaj- és Növénytudományi Szakosztálya (CALS) részéről; Dominic Woolf, a SIPS vezető tudományos munkatársa; Shannan Sweet, a Lehmann Lab posztdoktori munkatársa; és Deborah Bossio, a Természetvédelmi Hivatal munkatársa. Schuldt csapata elemezte egy 1222 amerikai felnőttnek készült kérdőív eredményeit, akik arról számoltak be, hogy legalább „valamennyire hisznek az éghajlatváltozásban”, hogy megbecsüljék a talaj szén-dioxid-tárolásának állami támogatását és annak összehasonlítását más vezető szén-dioxid-eltávolítási stratégiákkal.