Az emelkedő hőmérséklet károsítja a rizstermést

A Fülöp-szigeteki gazdaságok 50 éves időjárási és rizshozam-adatai alapján a különféle rizsfajták hőmérséklete és hozama közötti kapcsolat azt sugallja, hogy a melegedési hőmérséklet negatívan befolyásolja a rizs hozamát.

A legújabb rizsfajták, amelyeket olyan környezeti terhelésben tenyésztettek, mint a hő, jobb hozamot mutattak, mint mind a hagyományos rizsfajták, mind a modern rizsfajták, amelyeket nem kifejezetten álltak ellen a melegebb hőmérsékleteknek. De a tanulmány megállapította, hogy a felmelegedés még azoknak a fajtáknak is kedvezőtlenül hatott a terméshozamra, amelyek a hőnek megfelelnek. Összességében a megnövekedett hőnek ellenálló fajták előnye túl kicsi volt ahhoz, hogy statisztikailag szignifikáns legyen. A rizstermelés a Fülöp-szigeteken világszerte az első 10 ország közé tartozik, a Fülöp-szigetek egyben a tíz legnagyobb rizsimportőr, mivel a hazai kínálat nem képes kielégíteni a keresletet. Roderick Rejesus, az észak-karolinai Állami Egyetem agrár- és erőforrás-gazdaságtanának professzora valamint a tanulmány szerzője szerint a hőmérséklet rizshozamra gyakorolt ​​hatásainak feltárása fontos annak megértéséhez, hogy a rizstenyésztési erőfeszítések segítettek kezelni azokat a környezeti kihívásokat, amelyekkel a modern társadalom szembesül, például a globális felmelegedést.

A tanulmány a rizstermést és a légköri viszonyokat vizsgálta 1966 és 2016 között Közép-Luzonban, a Fülöp-szigetek fő rizstermelő régiójában. Rejesus és kollégái a rizs hozamának és a területi időjárási viszonyoknak a gazdaság szintjén elérhető adatait négy-öt évenkénti növekményekkel tudták felhasználni az 50 éves időszak alatt, ami ritka adat, amely lehetővé tette a kutatók számára, hogy alaposan megvizsgálják a rizs kapcsolatát hozam és hőmérséklet szempontból a tényleges mezőgazdasági környezetben.