Az emlősök hallórendszere

A Colorado Egyetem Anschutz Medical Campusának egy új tanulmánya évtizedek óta állítja fel az alkalmazkodás hipotézisét, amely kulcsfontosságú elem abban, hogy a belső fül érzékelő sejtjei miként érzékelik a hangot.

Az Anschutz kutatói kifinomult kísérletek sorozatát hajtották végre ezen sejtek mechanikai tulajdonságai és elektromos reakciója közötti kapcsolat megvizsgálására. Giusy Caprara, a Colorado Egyetemi Egyetem Orvostudományi Iskolájának posztdoktori ösztöndíjasa és a tanulmány vezető szerzője, egy egyedi méretű, nagysebességű képalkotó technikát alkalmazva, különféle emlősfajokon egyidejűleg elektromos felvételt és képalkotó képet készített a sejtekről. Másodpercenként 10 000 képkocka segítségével megvizsgálta ezeket a sejteket és mechanikai változásaikat az adaptáció során, ami szélsőséges eltérés az 1987-es kísérletektől.

“Ennek oka, hogy ezt korábban nem fedezték fel, azért, mert nagyon kevés olyan kísérlet tesztelte a fül érzékelő sejtjeinek mechanikai tulajdonságait” – mondja Anthony Peng, PhD, a Colorado Egyetem Orvostudományi Iskolájának szerzője és élettani és biofizikai asszisztens professzora. “A technológia elindította és lehetővé tette ezt a felfedezést.” Az alkalmazkodás mechanizmusának megértése fontos a belső fül érzékszerveinek működésének meghatározásához. Noha a kutatás nem közvetlenül transzlációs, a hallókészülékek és a hallás javításának fontos első lépése, amely technológiai fejlesztésekhez vezethet a jobb hangfeldolgozáshoz és a hallási zavarok kezeléséhez. A felfedezés, miszerint az eredeti adaptációs modell helytelen volt, több szempontból is fontos “- mondja Peng. Az alaptudományban ez további kutatási lehetőségeket nyitott meg, ideértve az adaptáció működésének új modelljét.