Az étrendi szója baktérium metabolizmusa csökkentheti a demencia kockázati tényezőjét

Az étrendi szója elfogyasztása után keletkező metabolit csökkentheti a demencia kulcsfontosságú kockázati tényezőjét – a megfelelő baktériumok segítségével – derült ki egy új felfedezésből, amelyet a Pittsburghi Egyetem Közegészségügyi Egyetem kutatói vezettek.

Az Alzheimer & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányuk arról számolt be, hogy az idős japán férfiak és nők, akik az étkezési szója bizonyos bélbaktériumok által létrehozott metabolitját (ekvolt) termelik, alacsonyabb fehéranyag-tartalommal rendelkeznek amikor az agyi elváltozásokra kerül a sor. “A fehérállomány elváltozásai jelentős kockázati tényezők a kognitív hanyatlás, a demencia és a halálozás szempontjából” – mondta Akira Sekikawa, a Pitt Public Health epidemiológiai docense. “50% -kal több fehérállományi léziót találtunk azoknál az embereknél, akik nem tudnak ekvolt termelni, összehasonlítva azokkal, akik képesek azt előállítani, ami meglepően hatalmas hatás.”

Ennek az eredménynek a megszerzéséhez Sekikawa kutatócsoportja 91 idős japán résztvevő vérében mért ekvol szintet. A résztvevőket ekvol termelési státusuk szerint rendezték, majd hat-kilenc évvel később agyi képalkotáson estek át, hogy kimutassák a fehéranyag elváltozásainak szintjét és az amiloid-béta lerakódásokat, amelyek az Alzheimer-kór feltételezett molekuláris okai. A kutatók azt találták, hogy bár az ekvol-termelés nem tűnik az agyban lerakódott amiloid-béta hatásának, a fehéranyag elváltozásának csökkent volumenével jár. Sekikawa csapata azt is felfedezte, hogy az izoflavonok magas szintje – szója tápanyagok, amelyek ekvollá metabolizálódnak – nem voltak hatással a fehérállomány elváltozásainak vagy az amiloid-béta szintjére, amikor ekvol nem termelődött.