Az idomítható állatok

Sok állatfaj létezik a világon és néhány közülük nagyon jól idomítható. Némelyik intelligensebb, mint az gondolnánk és vannak olyanok is, amelyeket komoly feladatok elvégzésére is betanítanak.

Az egyik legjobban idomítható állat mindközül a csimpánz. A majmok családjába tartozó állatok gyakran lépnek fel cirkuszban. A majom az utánzási hajlamának köszönhetően nagyon jól tanul el dolgokat. Az embert utánozni kész, holott a természetben veszélyes is lehet, fogságban általában jól viselkedik. Szintén cirkuszi állat, és jól idomítható az elefánt is, az elefánt idomítását szintén a cirkuszok használják, de eredetileg az elefántot munkavégzésre használták, innen jön az elefánt tanítása. Fatörzsek hordására használták. Az elefánt barátságos állat, de a majomhoz hasonlóan ez is könnyen megvadulhat, ha veszélyben érzi magát, támadásra kész. Ettől függetlenül nagyon jól együtt tud dolgozni az idomárral. A vízi-cirkuszok világához tartozik még, a delfin. A delfin is nagyon jól tanítható állat, ráadásul közönség kedvenc is. Ez az állat is jól együtt tud dolgozni az idomárjával és agya méretéhez képest nagyon intelligens is.

De, ha csak a közelben nézünk is szét, máris megtapasztalhatjuk, mennyi kezes és okos állat van a világon, hiszen a közelebbi évszázadokból itt a ló, amely a kiképzés kiváló példája, napjainkból pedig a kutya. A kutya igazán jól szoktatható állat, talán ez a legkönnyebben nevelhető az összes közül. Semmilyen esetben nem támad az őt etető emberre, és nagyon kezes, hűséges állat tud lenni, ha úgy nevelik. Ez nagyon jól jön a rendőrségnél, határőrségnél, ahol ezeknek a kutyáknak fontos feladataik vannak. És pontosan azt csinálják, amire kiképezték őket. A kutyák mellett a macskák is idomíthatóak, és ha már a macskáknál járunk, a tigrisek is taníthatóak, ezt cirkuszban gyakran látni. A keleti állatok közül még a teve is nagyon kezes és idomítható állat.