Az „okos” végtagprotézis

A protetika a hiányzó végtag pótlására szakosodott tudomány. A technika és a protektikai ellátások fejlődésével ma már lehetővé vált, hogy a végtaghiányos emberek magas technológiai színvonalú, mindennapi használatra alkalmas protézisekkel, a korábban megszokott aktivitással éljék életüket.

Művégtaggal élni nem szégyen, a tudomány fejlődésének hála nem is okoz hátrányt a jó protézis. A művégtaggal ugyanúgy lehet mozogni, ugyanazok a feladatok végrehajthatók vele, mint egy egészséges testrésszel, sőt akár érezhetünk is vele, de az is lehetséges, hogy a gondolatainkkal irányítsuk protézisünket. Néhány évvel ezelőtt Otto Bock protetikus kifejlesztette a gondolat vezérelt karprotézist, amit azok az idegek vezérelnek, amik az amputáció előtt a kar és a kézfogás irányításáért voltak felelősek. Ez óriási segítség a karjukat elveszítő betegeknek, mert nem kellett begyakorolni a protézis használatát, ösztönössé vált újra a kézhasználatuk.

A másik nagy technikai újítás az olyan protézis, ami a tapintás érzetét képes továbbítani viselőjének. A robotkar szerű protézisen elhelyezett szenzorok az agyba továbbítják az elektromos jeleket. A páciensek arról számoltak be, hogy a bionikus kar által közvetített tapintásérzet nagyon hasonlít a valóságoshoz. A tesztek során pontosan meg tudták jelölni, hogy melyik ujjukat érintették meg. A high-tech művégtagok segítségével az aktív sportolásról sem kell lemondani. Sőt, Oscar Pistorius komoly maratonokat futott le protézissel. Hugh Herr hegymászó fagyás miatt veszítette el mindkét lábát, ma már újra képes szenvedélyének élni művégtagok segítségével. Preklinikai vizsgálati fázisban van az elmével irányítható lábfejprotézis. A technikai újítások drámai változást jelentnek a páciensek életében.