Az olajszűrő csak első pillantásra egyszerű berendezés

Az olajszűrő fontos szerepet tölt be az autóban, azonban idővel szinte biztosan ki kell cserélni. Az olajszűrő kiszűri a motorolajból a hatásfokát gyengítő fémdarabkákat, a nedvességet és a különféle szennyező anyagokat. Az olajszűrő első pillantásra egy zárt háznak tűnik, amin egy papír anyagból készült szűrőn keresztül megy át az olajszivattyú.

Olajszűrő kiválóan megszűri az olajat, így az autó egyik fontos alkatrésze. Az autóba töltött motorolajban számos olyan molekula, szennyező anyag található meg, melyek ártanának a motornak, így fontos őket megszűrni. Az olajszűrő funkciója pontosan ez. Az olajszűrőnek köszönhetően a motorba megtisztított olaj jut, így a motor élettartama hosszabb lesz. A folyamat úgy néz ki, hogy az olajpumpa átpréseli a papíralapú szűrőn át az olajat, ami a különféle szennyeződések fennakadnak. Aki tisztában van a motor felépítésével, annak könnyebb elképzelni, aki nem, annak adunk egy kis segítséget. A motorban dugattyúk csúsznak a hengerekben, valamint forgó alkatrészek is megtalálhatók benne. A motorolajra azért van szükség, hogy a közvetlen súrlódást megakadályozza, ezért az erre kiképzett járatokban és tartályokban cirkulál, miközben jár a motor.

A mai motorolajok már többségében prémium minőségűek, ezért nem jellemző, hogy a motor működése közben szemmel látható darabok kerüljenek a motorba a motorolajból. A probléma nem is a szemmel látható szennyeződésekkel, hanem a kisebb darabokkal van, amiket viszont az olajszűrő megfog. Az olajszűrőt, funkciója miatt bizonyos időközönként ki kell cserélni. A fentiek alapján jól látszik, hogy az olajszűrő nagyon fontos szerepet tölt be az autóban, ezért a cserét nem szabad sokáig halogatni. Bővebb információkért érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba!