Az ősi babér

Nagyon sok olyan növény van, melynek családjába több típus is tartozik. A növények közül vannak olyan fűszer- és gyógynövények is, melyeket gyakran használunk az alternatív orvoslásban vagy gasztronómiában. A babér is egy olyan növény, amelynek több fajtája is ismert és használt. Vannak köztük olyanok is, mint például a babérlevél, melyet már az ősidők óta használtak.

A babér a babérfélék család névadó nemzetsége három-négy cserje termetű, vagy kis fává növő örökzöld fajjal. Ezek közül a babér fűszert szolgáltató nemes babér fajt magyarul leginkább közönségesen babérnak nevezzük. Ahogy azt már a fentiekben is említettem a babérlevelet ősidők használják és mágikus erővel ruházták fel. A jóslásokhoz, a gonosz elleni védekezéshez és gyógyításra egyaránt használták. A legenda szerint Apolló, a görög gyógyászat istene szerelmes volt Daphnéba, a nimfába. A nimfát zavarta Apolló szerelme és imádkozott az istenekhez, hogy megmenekülhessen Apolló szerelme elől. Imáinak az lett az eredménye, hogy az istenek babérfává változtatták, amit Apolló szentnek nyilvánított és az értékes levelekből a kiemelkedő katonáknak és költőknek adományozott. A görögök mellett a rómaiak számára is nagyon értékes volt a babérlevél és a császárok fejét babérkoszorúval ékesítették.

A babérlevélnek több jótékony hatása is van a szervezetre. Már a rómaiak is használták az étkezések mellé, mivel a babérlevélből készült főzet tökéletes megoldás lehet emésztési gondok, puffadás esetén. Emellett a babérlevélből készült tea az enyhébb fejfájás csillapítására is kiváló megoldást jelent. Méregtelenítő hatása is ismert. Serkenti az emésztést, erősíti a gyomrot és vízhajtó hatásának köszönhetően segít a szervezetben pangó víz eltávolításában. Hatékony lázcsillapító és hurutoldó, megfázás esetén egy csésze citromos kamillateába tegyünk 1 vagy két babérlevelet, hagyjuk állni néhány percig és lassan kortyolgassuk.