Az őszi füvesítés szabályai

Az őszi füvesítés elsősorban „végszükség” esetén indokolt. Noha a közhiedelem úgy tartja, hogy a tavaszi füvesítéssel szemben számos előny felsorolható az őszi fűmagvetés oldalán, ezek a nézetek nem teljesen fedik a valóságot.

Tagadhatatlan viszont, hogy az ősz alkalmas a fűmagvetésre, még ha nem is tekinthető ideálisnak. Ha betartjuk a füvesítés alapvető szabályait, akkor az őszi vetéssel is elérhetjük a kívánt minőséget. De melyek azok a szempontok és tudnivalók, amelyekre mindenképpen figyelnünk kell?

Az első és talán legfontosabb feltétele a füvesítés sikerének nem más, mint maga a fűmag. Mindenképpen minőségi magra van szükség, de emellett arra is oda kell figyelni, hogy a helyi fény- és talajviszonyoknak megfelelő fajtát vásároljuk meg. Sajnos nem ritkán előfordul, hogy hogy olyan magok is a boltok polcaira kerülnek, amelyek szavatossági ideje már lejárt. Ezeket értelemszerűen kerüljük el.

A fűmag csírázásának feltétele a megfelelő hőmérséklet, de megfelelő mennyiségű napfényt is igényel. A csírázás időszakában a hőmérséklet lehetőleg ne süllyedjen 15 °C alá. A napfényes órák számát nehéz előre megállapítani, de általánosságban kijelenthető, hogy a tavaszi időszakban szerencsésebbek a feltételek ilyen szempontból.

A csírázó fűmagok legnagyobb ellensége a kiszáradás, ezért kiemelten fontos, hogy a kritikus időszakban gondoskodjunk megfelelő locsolásról. A locsolás mértékét érdemes úgy meghatározni, hogy a talajréteg felső 2-3 centimétere mindig kellően nedves legyen, azaz ne száradhasson ki.

A tökéletes pázsit megteremtése korántsem egyszerű. Sokszor az igyekezet sem elég, ha az időjárás nem áll mellettünk. Az ideális füvesítéshez, illetve a fűmagok csírázásához napfény és nedvesség szükséges, ezért kiemelt jelentőséggel bír a fűmagvetés időpontjának megválasztása.