Az új emlős referenciagenom

A rhesus makákó a legszélesebb körben kutatott nem emberi főemlős az orvosbiológiai kutatások során. A Baylor College of Medicine, a Missouri Egyetem és a Washington Egyetem kutatói által vezetett faji genom-szekventálási projektje új keretet hozott létre ennek a fontos főemlősnek a tanulmányozására.

A Science folyóiratban megjelent kutatások új referencia genom-összeállítást hoztak létre, és több mint 85 millió genetikai változatot azonosítottak a rhesus makákóban, amely az eddigi legnagyobb nem genetikai főemlősfaj genetikai variációinak adatbázisa. “Ez egy nagy előrelépés a rhesus makákó genetikai variációival kapcsolatos információmennyiségben” – mondta Dr. Jeffrey Rogers, a Baylor-i Emberi Genomszekvencia Központ és a Molekuláris és Humángenetika Tanszék docense, valamint az egyik a tanulmány szerzője. “Valójában több ezer új mutációt azonosítottunk az állatok populációjában. Most az egész országban a kollégák, akik az egészség és a betegség különböző aspektusait vizsgálják rhesus makákók segítségével, elkezdhetik felhasználni ezeket az információkat.”

Dr. Wesley C. Warren a Missouri Egyetemről és Dr. Evan Eichler a Washingtoni Egyetemről, több fejlett technológia kombinációjával jelentősen javították a rhesus makákó referencia genom-összeállítást, amelyet először 2007-ben hoztak létre. A ma közzétett új referenciagenom teljesebb és pontosabb képet nyújt a rhesus makákó DNS szekvenciáról. Ez a fejlesztés segíthet a molekuláris genetika, a sejtbiológia és a fiziológia alapvető kérdéseinek kifinomultabb és részletesebb elemzésében. “Amikor ezt a magasabb színvonalú genom referenciát összekapcsoltuk az expresszált gének szélesebb szekvenciájával, csapatunk felfedezte a makákón egyedülálló génszerkezeteket, valamint olyan specifikus ismétlődő szekvenciákat, amelyek deléciókon esnek át, amelyek evolúciós versenyre utalnak ezen elemek tágulásának elnyomása érdekében” – mondta Warren.