Az új képalkotó eszköz vizualizálja a sejtfunkciókat egy mikrofiziológiai rendszerben

A mikrofiziológiai rendszer (MPS), más néven organ-on-a-chip, egy 3D-s szervkonstrukció emberi sejtekből, amelyek segítenek felfedni, hogy a szervek hogyan reagálnak a gyógyszerekre és a környezeti ingerekre. Most a Tohoku Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új analitikai módszert, amely vizualizálja az MPS sejtfunkcióit pásztázó szondamikroszkópia (SPM) segítségével.

Az SPM különbözik az optikai mikroszkópiától, mivel finom szondapásztázást alkalmaz a minta felületén, majd kihasználja a szonda és a felület közötti helyi kölcsönhatásokat. Az SPM legnagyobb előnye a hagyományos mikroszkópiával szemben, hogy a fizikai és kémiai feltételek gyorsan és nagy felbontású képként érhetők el. Ebben a tanulmányban az SPM-ek értékelték a vaszkuláris modellt (vasculature-on-a-chip) elektrokémiai mikroszkópiával (SECM) és pásztázó ionvezetési mikroszkóppal (SICM). Ezekkel az SPM-ekkel a kutatók számszerűsítették a vasculature-on-a-chip permeabilitását és topográfiai információit. „Az MPS lehetőséget ad arra, hogy összefoglalja társaik fiziológiáját és funkcióit az emberi szervezetben. A témában végzett legtöbb kutatás a biomimetikus szervmodellek felépítésére összpontosított. Manapság egyre nagyobb az érdeklődés az MPS érzékelő rendszerek kifejlesztése iránt”- mondta Yuji Nashimoto.

Vannak, akik elektrokémiai érzékelőket mutattak be az MPS megfigyelésére. A legtöbb elektrokémiai szenzor azonban nem tudja megszerezni a cellafunkciók térbeli információit az MPS -ben, mert egy analitonként csak egy érzékelővel rendelkezik. Ezzel szemben az SPM gyorsan szolgáltat térbeli információkat a cellafunkciókról. „Kutatócsoportunk különféle elektrokémiai képalkotó eszközöket, SPM-eket és elektrokémiai tömböket fejlesztett ki” – magyarázta Hitoshi Shiku szerző. „Ezek az eszközök elősegítik a következő generációs érzékelők bevezetését az MPS-ben.”