Bernex síparadicsoma

Bernex nem tartozik a jól ismert síterepek közé, ráadásul a legtöbb kalauz nem is említi, mint ajánlott célállomást. Pedig igazán érdemes ide ellátogatni; a terep nagyszerű, a hangulat pedig rendkívül családias és barátságos. Bernex egy roppant hangulatos kis falucska, amely életét nagymértékben meghatározza a sízés; kiváló megközelíthetőséggel rendelkezik, a Genfi-tó közelsége pedig még vonzóbbá teszi. Akár egyedüli célállomásként, akár egy sítúra egyik állomásaként érdemes ellátogatni ide.

Bernex a francia síelés egyik legeldugottabb fellegvára; sokkal kisebb annál, hogy a nagy síterepek közé soroljuk, de nagyobb annál, hogy aprócska „magán-síparadicsom” jelzőt lehessen ráaggatni. Sőt, a pálya kellően változatos terepviszonyokkal rendelkezik ahhoz, hogy a leggyakorlottabb sízők és a kezdők is élvezhessék az itt töltött időt. A kezdők mintegy 8 kilométernyi szakaszon csiszolhatják a tudásukat; a pályának ezek a részei elég változatosak ahhoz, hogy biztonságban, de kellő izgalommal lehessen itt síelni. A piros jelzéssel ellátott, haladó szintű pályák már egyértelműen megkövetelnek egy alapvető rutint. A piros pályák mindösszesen 7 kilométer hosszan kígyóznak a hegyen, ezzel is kellő izgalmat szolgáltatva a haladó szintű sportolóknak.

Bernex pályái lehetőséget kínálnak a legtöbb rutinnal és legnagyobb bátorsággal rendelkező sízőknek is; a fekete jelzéssel ellátott pályák 4 kilométernyi össztávjukkal félelmetes élményt kínálnak. Aki rendelkezik megfelelő gyakorlattal, annak mindenképpen érdemes igénybe venni ezeket a szakaszokat. A pályák 900 és 2000 méteres magasságban helyezkednek el; ez 1100 méteres szintkülönbséget jelent, tehát könnyen érzékelhető, hogy a fekete pályák egyes szakaszai bizony feladják a leckét a sízőknek.