Betörő a lakásban – Mit lehet ekkor tenni?

Szinte lehetetlen arra felkészülni lélekben, hogy a lakásban jogtalan behatoló tartózkodik, azonban nagyon fontos, hogy tudjuk mit kell ekkor tenni. A pánik helyett fontos megőrizni az embernek a hidegvérét és tudni mi a jó megoldás.

Kétségtelen, hogy a legfélelmetesebb helyzet, amikor arra ébredünk, hogy a lakásban betörő van. Van, aki úgy véli, hogy ekkor szembe kell szállni a betörővel, azonban ezt nem javasoljuk. Nem lehet tudni, hogy a betörő menekülőre fogja vagy támadni fog, valamint azt sem lehet tudni, hogy van-e nála valamilyen fegyver. A legfontosabb a testi épség, így fontos, hogy ne szálljunk szembe a betörővel, hanem próbáljuk meg elkerülni a konfrontációt és ha van rá lehetőségünk, akkor mielőbb értesítsük a rendőrséget. Ha a lakáson kívül vagyunk és hazaérve vesszük észre, hogy a lakásban valaki tartózkodik, akkor se próbáljunk meg hősködni, hanem mielőbb értesítsük a rendőrséget és bízzuk rájuk a dolgot. Két okból kifolyólag is fontos, hogy ne lépjünk be a lakásba. Ha szembe szállunk a betörővel, akkor esélyes, hogy az fizikai erőszakot alkalmaz ellenünk, ráadásul nem lehet tudni, hogy van-e fegyvere, amit felhasználhat ellenünk.

Ha bemegyünk a lakásba, az azért is jelent problémát, mert a rendőrség munkáját akadályozzuk vele, ugyanis így a hátra hagyott nyomok megváltoznak vagy elvesznek. A betörők ellen fontos a védekezés, különösen egyedül élő hölgyek és idős emberek esetében. A legjobb a komplex védekezés, tehát biztonságos nyílászárók, ajtók beszerelése, kutya tartás, riasztó beszerelése. A betörők gyakran az áldozatok jóhiszeműségét használják ki, így fontos a kellő óvatosság, hiszen a legrosszabb, ha mi magunk engedjük be a betörőt a lakásba, aki másnak adja ki magát, például állami cég vagy az önkormányzat munkatársának. Fontos, hogy mindig résen legyünk!