Bizarr de gyönyörű Hundertwasser épületek

Friedensreich Hundertwasser egy osztrák művész és építész volt, aki egész karrierje során az ökológiai természet görbéjét vegyítette az egyenes vonalakkal. A 70-es évek közepétől minden csodálatos épületét ergonómiailag íveltek és ökológiai szempontból ellátták a táj természeti jellemzőivel.

Bad Soden kisvárosában, a „Hundertwasser in den Wiesen” épületkomplexumot 22 egységből álló társasházként tervezték. Az épület magában foglal egy új szerkezetet, magát a Hundertwasserhaus-ot, valamint egy történelmi szerkezetet, a Bad Soden első fürdőházát, amelyet beépítettek a tervbe. Az épület általános jellege nagyon különbözik a hagyományos német építészettől, mivel üvegezett gyöngyös oszlopok finom díszítésével emlékeztetnek az iszlám mecsetek hagyma alakú aranyozott kupoláira és a baldachin jellegű tetők használatára, amelyek az ősi templomok építészetére hasonlítanak.

Az eredeti Uelzen vasútállomás súlyosan sérült a második világháború következtében. Hundertwasser tervei alapján felújították az Expo 2000-re. Ma ez a város egyik népszerű turisztikai látványossága. Az esseni Ronald McDonald ház egyike a németországi 16 háznak, amely otthont ad a súlyos betegségben szenvedő gyermekek családjai számára, ha a gyereket a közeli kórházak egyikében ápolják. Az 17 különleges helyiséggel rendelkező épületet személyesen Friedensreich Hundertwasser tervezte. A ház minden színes tervezési elemének van szándéka és értelme, az ideiglenes vendégeket átfogó burkolószerkezettől a belső falakig terjedő, „élethordozó” fákig. A KunstHausWien (a bécsi művészeti ház) a világ egyetlen állandó Hundertwasser-kiállítását mutatja be. Rendszeresen átmenetileg kiállítja más művészek munkáját is. A múzeumot az 1892-es épület felújításával hozták létre, amelyben a Thonet bútorgyár működött, amely az ikonikus bisztrószéket hozta létre.