Borkultúra hazai tájakon

A hazai gasztronómia szerves részét képezi a borfogyasztás, melynek igazi kultúrája van Magyarországon. A látványukban sem elhanyagolható borvidékek itthon és külföldön is népszerű nedűket ajándékoznak az ital szerelmeseinek, de az alkalmi étkezések során is fontos szerep jut a megfelelő bor kiválasztásának.

A magyar borvidékek nem csak a kiváló termőtalajukról híresek, hanem rendszerint a napsütéses órák száma és a hőmérséklet is jelentősen befolyásolja azt, hogy milyen minőségű szőlőből készülnek az italok. A pincészetek tulajdonosainak megvannak a maguk trükkjei arra, hogy igazán egyedi, kimagasló színvonalat képviselő borok szülessenek. A Balaton-felvidék borai mindenki által jól ismertek, s a térségben járva akár egy egész borászati pincetúrát is tehetünk, mely során megismerhetjük Badacsony legjobb italait. Persze az élmény mit sem érne, ha nem társulnának hozzá kiváló éttermek és igazi kulináris körutazások a hazai konyha kapcsán. Természetesen nem csak a magyar tenger környéke érdemel figyelmet akkor, ha borászatról van szó, hanem Pécs, Eger, Tokaj is nagy népszerűségnek örvendenek e tekintetben.

Számos hazai fesztivált is rendeznek kifejezetten azzal a céllal, hogy megismertessék a legjobb pincészetek italait a nagyérdeművel. Hazai utazást, nyaralást tervezve érdemes olyan idegenforgalmi régiót választani, ahol a sokféle programon és fürdőzési lehetőségen túl a terület boraival is megismerkedhetünk. Ennek kapcsán a Balaton éppen úgy jó döntés lehet, mint Eger és térsége, vagy a páratlan természeti adottságairól híres Tokaj. Ugyan az alföldi borok is kedveltek, de ízvilágukban, zamatukban nem érhetnek fel a hegyvidéki területeken termett szőlőkből előállítottaktól. Érdemes az otthoni étkezéseket, ünnepi alkalmakat is megkoronázni a család kedvenceinek számító italokkal, melyeket egyébként mártásokba, sültek alá vagy akár a megfelelő levesekbe is belecsempészhetünk.