Csepegtető rendszer igen, vagy nem

Ma már annyira szélsőséges az időjárás, hogy intenzív gyümölcstermesztést öntözés nélkül nem lehet kivitelezni. Egyre több szó esik a klímaváltozásról és víztakarékosságról, ezért komoly hangsúlyt kell fektetni a helyes öntözésre.

A csepegtető rendszer alkalmazásának számos előnyét ismerjük, mint pl. nincs párolgási veszteség, ha mégis akkor az minimális. Ennek a rendszernek az alkalmazásával a víz közvetlenül a növény gyökeréhez jut, és az öntözés nem gátol bennünket a különféle növényvédelmi vagy betakarítási munkálatokban. Teljes mértékében szabályozható és időzíthető, így nem történhet elő túlöntözős. A növény számára szükséges tápanyagot is eljuttathatjuk az öntözővízzel. Bármilyen talajtípuson alkalmazhatjuk a csepegtető rendszert, még a domborzati viszonyok sem befolyásolják. Nincs erózió  és a talaj szerkezetét sem rongálja. Teljesen energiatakarékos a rendszer, hiszen nagyon alacsony a nyomásigénye. Viszont, fontos, hogy jó legyen a víz minősége és állandó karbantartást igényel ahhoz, hogy zavartalanul tudjon működni.

Ahhoz, hogy a rendszer kifogástalanul működhessen, szűrőket kell elhelyeznünk a kútra, vagy a csapra, ahonnan a vizet eljuttassuk a rendszerbe. Mivel ha piszkos víz kerül a rendszerbe, akkor könnyen eldugulhat és fennakadást okozhat az öntözésben. Egy jó csepegtető rendszert kialakításához a legfontosabb, hogy meglegyen a vízforrás. Attól függően, hogy mekkora területre szeretnénk alkalmazni és milyen messziről vezetjük a vizet, ki kell alakítani a megfelelő gerincvezeték méretét. Mielőtt beszerelnénk a csepegtető rendszert, nagyon fontos, hogy laboratóriumban bevizsgáltassuk a víz minőségét, hiszen amennyiben az nem megfelelő, akkor lehet más öntözési módszer után kell néznünk.