Csere, vagy javítás? Mikor járunk jobban?

Noha papíron természetesen tilos, és nem is létezik, érzésre mindannyiunk találkozik a tervezett avulás jelenségével. Míg régen a gyártók elsősorban úgy alkották meg a különböző termékeiket, hogy azok hosszú ideig kiszolgálják a vásárlókat, ma már ritkaságszámba megy ez a fajta üzletpolitika.

A mérleg nyelve a fogyasztói társadalom felé billent, és a megbízhatóságnál fontosabbak az újítások, a vásárlók pedig inkább cserélnek egy újabb modellre – legyen szó telefonról, vagy mosógépről – mintsem hogy ugyanazt használják tíz, vagy akár húsz éven keresztül. Ebből az ördögi körből sokan megpróbálnak egy kicsit kiszakadni, hisz túl azon, hogy anyagilag ez nagyon nagy áldozatok árán finanszírozható csak, a környezetet is rendkívül szennyezzük vele. Gondoljunk csak bele, ahelyett, hogy például egy háztartási gépet évtizedes távlatban használnánk, már teljesen természetes, hogy a garancia lejártát követően – 1-2 éven belül – tönkremegy.

Amikor pedig ez megtörténik, akkor sokan nem is nagyon próbálkoznak a javíttatással – mentségükre szóljon, hogy egyre jellemzőbb, hogy úgy vannak ezek a gépek összerakva, hogy nem is lehet javítani őket, vagy ha igen, akkor a legkevésbé sem költséghatékonyan -, inkább reflexből vesznek egy újat, egy jobbat, egy modernebbet. Ám azzal ugyanaz történik majd, és ez így folytatódik, amíg csak bele nem ununk. Sajnos ez ellen a jelenség ellen nem egyszerű fellépni, ám nem is lehetetlen. Első körben el kell fogadnunk, hogy ma már a legtöbb esetben ez a gyártók célja. Ha olyan minőséget szeretnénk, ami tényleg hosszú időn át kitart, akkor azért jóval többet kell fizetnünk. Keressük a prémium kategóriás termékeket – ezek egyik gyakori jellemzője a hosszú ideig, akár öt-tíz évig szóló garancia -, és ne sajnáljuk rá a pénzt, ahogy a kiterjesztett jótállásra sem. Vásárlás előtt alaposan járjuk körbe a javíthatóság kérdését – nem csak alkatrészek szempontjából, hanem az időt, és a szállítási igényeket is számba véve -. Ha így járunk el, akkor ugyan jobban az jobban megviseli a pénztárcánkat, ám hosszú távon rengeteget spórolhatunk azzal, hogy 2-3 csereperiódust is kihagyhatunk.