Duguláselhárítás házi praktikákkal

Amennyiben dugulás keletkezik az otthonunk bármely részén nagyon bosszantó és kellemetlen tud lenni. Mielőtt drága szerelőt hívnánk a probléma orvoslására, próbáljuk meg mi magunk elhárítani a dugulást.

Sokszor kellemetlen dugulás legfőbb okozói a túlzott samponok és mosogatószerek használata. A konyhai mosogató illetve a fürdőben keletkezett dugulások elhárítására több praktikát is bevethetünk.  A legjobb csodaszerek között tartják számon a szódabikarbónát, ecet illetve forró víz kombinálásával. A dugulás elhárítás első lépéseként ellenőrizzük a szifon állapotát. Szereljük szét és mossuk át jól forró vízzel. Sok esetben már ezzel is előrébb juthatunk. Amennyiben még fenn áll a dugulás veszélye, akkor jöhet a szódabikarbóna. Öntsünk egy jó nagy adag szódabikarbónát a lefolyóba és erre jöhet kb. 2 dl ecet. Ezt követően zárjuk le a lefolyót és hagyjuk így 20 percig. A szódabikarbóna és az ecet kémia reakcióba lép egymással és forrni kezd. A két vegyület kölcsönhatására megnövekszik a térfogatuk és ez által kitisztítják a lefolyóinkat és elhárul a dugulás. Miután letelt a 20 perc jó bőven öblítsük át forró vízzel a lefolyót, hogy minden feloldott szennyeződés kimossunk a csövekből.

Abban az esetben, ha szeretnénk megelőzni és elkerülni a dugulással járó kellemetlenségeket, akkor havonta egyszer alkalmazzuk a szódabikarbóna-citrom párosát. A szódabikarbóna fertőtlenítő hatású és eltávolítja a szennyeződéseket a lefolyónkból, míg a citrom friss illatot áraszt és feloldja a vízkövet. Ezek a házi praktikák, filléres megoldások, de sokszor garantált a sikert érhetünk el a használatukkal, mint a méregdrága bolti tisztítószerek esetén. A bolti vegyszerekkel azért kell óvatosan bánnunk, mert a nem megfelelő alkalmazás mellett lerakódnak és ők maguk okozzák a dugulást.