Egészségesnek hisszük, pedig nem azok: ezeket az ételeket kerüld!

Manapság az emberek egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az egészséges életmódnak, melynek nem csak a rendszeres mozgás és a sport, hanem a megfelelő táplálkozás is fontos részét képezi.

Az évek során szép lassan megtanultuk, hogy mik azok az alapanyagok, amelyek fontosak szervezetünk számára, és hogy a megfelelő vitamin és ásványi anyag mennyiséget milyen forrásokból tudjuk a legoptimálisabban bevinni nap, mint nap. Ám az egészséges étkezésre való egyre nagyobb igényt a cégek is felfedezték és bizony meg is tesznek mindent annak érdekében, hogy ezt a hullámot kellő haszonnal tudják meglovagolni. Ennek a legegyszerűbb fegyvere pedig nem más, mint a tökéletesen kiélezett marketing, amely segítségével olyan ételeket próbálnak meg egészségesnek beállítani – különböző trükkök segítségével – amelyek valójában nem kimondottan azok, ám olyan profin hitetik el velünk, hogy az agyunk nem képes leadni a vészjeleket.

Tartja magát a mondás, hogy ha valami nagyon finom – de ezzel együtt nem túlságosan drága – akkor szinte biztos, hogy nem egészséges. Nos, ezt így ebben a formában azért nem szabad kijelenteni, de kétségtelen, hogy ennek az elméletnek azért van alapja, hisz az ízlelőbimbókat általában három dologgal lehet könnyedén ámulatba ejteni. Cukorral, mesterséges ízfokozókkal és zsírokkal. Ha pedig ezzel tisztában vagyunk, akkor rögtön megértjük, hogy például miért is olyan rossz reggeli a gabonapehely – amelynek fő összetevője a finomított liszt és a cukor -, vagy épp az instant kakaó – amely gyakorlatilag szinte csak cukorból áll -. De ugyanígy becsapnak minket a különböző készen kapható gyümölcsös joghurtokkal – amelyek azért sokkal ízletesebbek az otthon natúr joghurtból és gyümölcsből elkészített változatnál, mert alaposan megcukrozzák – illetve a növényi tejek egy részével is. Cukor, cukor és még több cukor, ez a leghatásosabb és egyben legegyszerűbb trükkje az élelmiszeriparnak. Ez ellen pedig csak egyféleképpen lehet védekezni, mégpedig úgy, hogy ha figyelmünk sosem lankad, és semmit nem veszünk meg reflexből, hanem minden egyes terméknek alaposan áttanulmányozzuk az összetevőit, mielőtt a kosarunkba tennénk. Eleinte talán nehéz lesz búcsút venni a megszokott – és túlságosan felturbózott – ízektől, de hosszú távon nagyon is megéri.