Egy autoimmun rendellenesség hátterében állhat a férfi meddőség

A nyomozók azt találták, hogy az autoimmun szabályozó (Aire) hiánya egerekben olyan termékenységi problémákat eredményez, mint az I. típusú autoimmun poliendokrin szindrómában (APS-1) szenvedő férfiaknál. A levegőfüggő központi tolerancia kritikus szerepet játszik a férfiak termékenységének fenntartásában, mivel megakadályozza a többszörös reproduktív célpontok elleni autoimmun támadást.

„Férfi tényezők okozzák a párok meddőségének nagy részét, és a férfiak meddőségének hátterében álló mechanizmusokat rosszul ismerik” – magyarázta Margaret G. Petroff, a Veterán Orvostudományi Főiskola Patobiológiai és Diagnosztikai Vizsgálati Tanszékének professzora, a vezető kutató. „Ez a tanulmány azért fontos, mert egy korábban feltárt mechanizmust képvisel, amellyel a termékenységet befolyásolhatják az autoimmun betegségek.” Az Aire a csecsemőmirigyben kifejeződő gén, amely létfontosságú szerepet játszik az immunrendszer megtanításában, hogy megkülönböztesse a szervezet saját sejtjeit és a betolakodókat. A levegőhiányos egerek az APS-1 számos jellemzőjét reprodukálják emberben. A termékenység meghatározásához Aire-hiányos és vad típusú hím egereket párosítottak vad típusú nőstény egerekkel. A levegőhiányos hímek párzási gyakorisága és termékenysége drámaian csökkent; a párzásra képes személyek akár két hetet is igénybe vehettek, és spermájuk minősége gyenge volt.

Az Aire-hiányos hímek spermája ritkán tudott almot termelni, és még akkor sem, ha in vitro megtermékenyítésre használták, nem tudott életképes embriókat termelni. A levegőhiányos hímekről kiderült, hogy alacsony tesztoszteronszintet termelnek, és autoimmun betegségek alakulnak ki a hím reproduktív rendszer számos összetevője ellen, különösen az epididymisben.