Egy tanulmány szerint a COVID-19 kockázata nagyobb a demenciában szenvedőknél

A Case Western Reserve University kutatói által vezetett tanulmány megállapította, hogy a demenciában szenvedő betegeknél jelentősen megnövekedett a COVID-19 kockázata – és ez a kockázat a legmagasabb a demenciában szenvedő afrikai amerikaiaknál.

Az Egyesült Államokban 61,9 millió felnőtt elektronikus egészségügyi nyilvántartását áttekintve a kutatók azt találták, hogy a COVID-19 megfertőződésének kockázata kétszer nagyobb a demenciában szenvedő betegeknél, mint azoknál, akiknél nincs meg ez a betegség – míg a demenciában szenvedők között az afroamerikaiak közel háromszor nagyobb COVID-19 kockázatnak vannak kitéve, mint a kaukázusi emberek. Ezenkívül a demenciában szenvedő betegeknél, akik COVID-19-ben fertőződtek meg, szignifikánsan rosszabb eredményeket értek el a kórházi ápolás és halálozás szempontjából, mint azoknál, akik COVID-19-ben szenvedtek, de nem voltak demenciásak. A tanulmányt február 9-én publikálta a szakértők által felülvizsgált Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer Association, és kiemeli a demenciában szenvedő emberek – különösen az afroamerikaiak – védelmének szükségességét a pandémia elleni küzdelem stratégiájának részeként.

Az Alzheimer Szövetség szerint 5,8 millió 65 éves és idősebb amerikai, és világszerte 50 millió ember él Alzheimer-kórban és más demenciákban. „Eredményeink hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos megvédeni a demenciában szenvedőket a SARS-CoV2 elkapásától, mivel nagyobb a súlyos betegség kockázata, mint a demenciában szenvedőknél” – mondta Pamela Davis, a tanulmány társszerzője, a Case Western Reserve School dékánja. „Ezek a betegek egy másik veszélyeztetett kategóriát alkothatnak. Azonban több munkára van szükség a mechanizmus megértéséhez, amellyel ez bekövetkezik.”