Egy tanulmány szerint a cukorbeteg anyák gyermekei szemproblémákkal küzdhetnek

Egy új tanulmány, amelyet a Diabetológia tett közzé, megállapítja, hogy a terhesség előtt vagy alatt cukorbeteg anyák nagyobb valószínűséggel szülnek olyan gyermekeket, akiknek szemproblémáik lesznek a későbbieknek.

A kutatást Dr. Jiangbo Du, a Nanjingi Orvostudományi Egyetem (Nanjing, Kína) Reproduktív Orvostudományi Állami Kulcslaboratórium és Dr. Jiong Li munkatársai végzik. Elemezte az összefüggéseket az anyai cukorbetegség terhesség előtt vagy alatt és a magas refrakciós hiba (RE) kockázata között: olyan állapotok ezek, amelyekben a szem nem tudja megfelelően fókuszálni a képeket a retinára. A RE a látáskárosodás egyik leggyakoribb formája, és magában foglalja a távollátást és a rövidlátást, valamint az asztigmatizmust. Összességében ezek a feltételek a fogyatékosság második leggyakoribb formája világszerte, és bár az alacsony fokú RE-k optikailag korrigálhatók szemüveg vagy kontaktlencse segítségével, a súlyosabb fokú RE-k súlyos és visszafordíthatatlan látáskárosodásokká alakulhatnak ki, amelyek csökkenthetik az egyén életminőségét.

Az utóbbi évtizedekben gyorsan nőtt az RE prevalenciája, ami azt jelzi, hogy a nem genetikai tényezők fontos szerepet játszhatnak a fejlődésében. Az iskoláskorú gyermekek és fiatal felnőttek alacsony és mérsékelt RE fejlődésének fő kockázati tényezőjeként számontartják a megnövekedett hajlamot a közeli munkák elvégzésére, például a számítógép hosszú távú használatára, valamint a szabadtéri tevékenységek hiányát. A magas RE hibák okai azonban még mindig nem teljesen tisztázottak. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a súlyos RE -ben szenvedő személyek születésük előtt veleszületett szemhibákkal rendelkezhetnek, ami arra utal, hogy azok a feltételek, amelyeknek a magzat ki van téve a méhben, szerepet játszhatnak a későbbi életben fellépő súlyosabb RE kialakulásában.