Egy új matematikai módszer bemutatja, hogy a klímaváltozás hogyan vezetett az ősi civilizáció bukásához

A Rochesteri Műszaki Intézet kutatója kifejlesztett egy matematikai módszert, amely megmutatja, hogy a klímaváltozás valószínűleg egy ősi civilizáció felemelkedését és bukását okozta.

A Chaos: An Interdisciplinary Journal of Nonlinear Science folyóiratban nemrégiben megjelent cikkében Nishant Malik, a RIT Matematikai Tudományok Iskolájának adjunktusa felvázolta az általa kifejlesztett új technikát és megmutatta, hogy a monszunminták elmozdulása hogyan vezetett az Indus-völgyi civilizáció pusztulásához, egy bronzkori civilizáció bukásához, amely a kortárs Mezopotámiában és az ókori Egyiptomban élt. Malik kifejlesztett egy módszert a paleoklíma idősorainak tanulmányozására, amelyek közvetett megfigyelések segítségével mesélnek a múlt klímájáról. Például egy adott izotóp jelenlétének mérésével a dél-ázsiai barlang sztalagmitjaiban a tudósok feljegyzéseket készítettek a régió monszun csapadékáról az elmúlt 5700 évben. De ahogy Malik megjegyzi, a paleoklíma idősorainak tanulmányozása számos problémát vet fel, ami kihívást jelent az éghajlat megértéséhez általában használt matematikai eszközökkel történő elemzésükre.

“A paleoklíma elemzésekor kapott adatok általában rövid idősorok, amelyekben sok zaj és bizonytalanság van” – mondta Malik. “Ami a matematikát és az éghajlatot illeti, az éghajlat és az időjárás megértésében nagyon gyakran használt eszköz a dinamikus rendszer. De a dinamikus rendszerelméletet nehezebb alkalmazni a paleoklíma adatokra. Ez az új módszer átmeneteket találhat a legnagyobb kihívást jelentő idősorokban, beleértve a paleoklímát is, amelyek rövidek, vannak bizonyos bizonytalanságaik és zavaraik is.  ” Számos elmélet létezik arról, hogy miért hanyatlott az Indus-völgyi civilizáció – ideértve a nomád indiai  inváziókat és földrengéseket is, de a klímaváltozás tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek.