Egy új tanulmány feltárja, miért lehet pusztító az influenza a terhes nők számára

Egy új kutatás segít megmagyarázni, hogy az influenza miért okozhat életveszélyes szövődményeket a terhesség alatt, ami arra utal, hogy a vírus nem marad a tüdőben, hanem az anya testében terjed.

A preklinikai vizsgálat megdöntötte a jelenlegi tudományos gondolkodást azokról az okokról, amelyek miatt az influenzás fertőzések olyan súlyosan érintik a terhes nőket és csecsemőiket. Az eredmények segíthetik azokat a kutatókat is, akik annak megértésén dolgoznak, hogy a COVID-19 hogyan terjed a tüdőből a testbe. Állatmodellekkel végzett kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt az influenza a tüdőből az ereken keresztül terjed a keringési rendszerbe, ami káros hiperaktív immunválaszt vált ki. Az RMIT Egyetem vezetésével Írországból és Ausztráliából származó kutatókkal és klinikusokkal együttműködve az új tanulmány a Proceedings of the National Academy of Science folyóiratban jelent meg.

Dr. Stella Liong vezető szerző szerint a kutatásból kiderült, hogy az érrendszer áll a terhesség alatt az influenza okozta potenciálisan pusztító szövődmények középpontjában. “Régóta tudjuk, hogy az influenza súlyos anyai és magzati szövődményeket okozhat, de hogy ez hogyan történik, nem tisztázott egyértelműen” – mondta Liong, az RMIT rektorhelyettes posztdoktori munkatársa. “A hagyományos gondolkodásmód a terhesség alatt fellépő elnyomott immunrendszert hibáztatja, de amit láthatjuk, ennek ellentétes hatása van – az influenza fertőzés drasztikusan fokozott immunválaszhoz vezet. “A gyulladás, amelyet a keringési rendszerben találtunk, olyan elsöprő, olyan, mint egy vihar, amely pusztítást okoz az egész testben. “További kutatásokra van szükségünk eredményeink klinikai igazolásához, de ennek az új mechanizmusnak a felfedezése kulcsfontosságú lépés a kifejezetten terhes nők számára tervezett influenzaterápiák kifejlesztése felé.”