Egy új tanulmány segíthet megjósolni, hogy mely személyek hajlamosabbak a rákot okozó szerekre

Új tanulmány jelent meg azokról a mechanizmusokról, amelyek mögött a rákot okozó szerek a környezetben aktiválják a genetikai rekombinációt a DNS-ben, és ez segíthet megmagyarázni az expozíció néhány hatását, valamint megjósolni, melyik egyén hajlamosabb lehet a betegség kialakulására.

Mindenki ki van téve a rákkeltő anyagok alacsony szintjének a környezetben. Az egyik legelterjedtebb a benzopirén – egy általános kémiai szennyező anyag, amelyet olyan kályhák füstje tartalmaz, mint a fatüzelésű kályhák, a kipufogógázok, valamint a grillezett hús és hal. A benzopirol egyik aktív összetevője, a BPDE, közvetlenül károsítja a DNS-szekvenciát, amely úgynevezett adduktokat képez, amelyek viszont elősegítik a rákot okozó mutációkat. Míg léteznek modellek, amelyek bemutatják, hogy a BPDE hogyan okozza ezeket a mutációkat, néhány útvonal még mindig nem ismert. Jelenleg úgy gondolják, hogy a BPDE-adduktok mutációkat okoznak a DNS-szintézis során, mert aktiválják az úgynevezett transzléziós szintézis folyamatát – ahol a sejtek a nem javított káros jelenlét ellenére lemásolják a DNS-t.

A bizonyítékok azonban azt is sugallják, hogy részt vesz ebben egy másik folyamat, az úgynevezett homológ rekombináció (HR), amely a genom egyéb sértetlen részeinek másolásával működik. A HR-fehérjék helyreállítják a komplex DNS-károsodásokat, például a DNS-szálak megszakadását és a kereszteződéseket, valamint megvédik és helyreállítják az elakadt vagy elszakadt replikációs villákat. Ez a legújabb tanulmány az emberi sejtvonalakat BPDE-vel kezelte, mielőtt molekuláris biológiai módszereket, például mikroszkópiát alkalmazott volna, a homológ rekombinációs útvonal részletes jellemzésére. Az eredmények új betekintést nyújtottak, amelyek azt mutatják, hogy a HR szokatlan mechanizmussal halad a BPDE adduktusainál, és a folyamat akkor is aktiválható, ha nincsenek elakadt vagy összeomlott replikációs villák.