Egy védőprofil messziről jelzi a veszélyes pontokat

Minden munkakörben kiemelt jelentőséggel bíró kérdés a baleset-megelőzés, ám kétségtelen, hogy vannak olyan ágazatok, ahol erre az átlagosnál is nagyobb figyelmet kell fordítani. Ilyen például az építőipar, ami már hosszú évek óta az egyik legnagyobb kockázatot jelentő környezet, hiszen arányait tekintve itt történik a legtöbb, súlyos kimenetellel végződő munkahelyi baleset.

Szerencsére olyan eszközökkel, mint amilyen például a védőprofil is, hatékonyan csökkenthető a kockázat. Nagyobb beruházások esetében szinte mindig szükséges betonacél alkalmazása, hiszen a stabil alapok és tartószerkezetek csak így valósíthatók meg. Ám ez azzal jár, hogy a kiálló végek hosszú hetekig – nem ritkán hónapokig – balesetveszélyes állapotot idéznek elő. Ilyenkor a védőprofil alkalmazása két szempontból is elengedhetetlen. Egyfelől figyelmeztetésként szolgál a területen tartózkodók számára. Ezek az eszközök ugyanis kifejezetten olyan színekben készülnek, ami elősegíti, hogy már nagy távolságból is könnyedén észrevehető legyen a veszély.

Ennek köszönhetően megakadályozható, hogy illetéktelenek véletlenül a problémás zónában tartózkodjanak. Emellett azonban a védőprofil aktívan szerepet is betölt testi épségünk megóvásában. Tudniillik a megerősített műanyag váz és az acélbetét egyaránt azt a cél hivatott ellátni, hogy rázuhanás esetén a betonacélvég ne okozhasson átszúródást. A tanúsítvánnyal rendelkező, minőségi darabok vonatkozásában 3 méterről történő esési magasságig garantált a megfelelő védelem. A kockázat minimalizálásához természetesen elengedhetetlen a védőprofil szakszerű és folyamatos használata is. Ezt a feladatot a törvényi előírásoknak megfelelően mindig a vezetőségnek kell ellátnia. Ezért aztán kivitelezőként a mi dolgunk a védőprofil beszerzése, illetve alkalmazásának folyamatos ellenőrzése is.