Élet a Mariana-árokban

Az élet bárhol képes felütni a fejét, ahol csak minimálisan is adottak erre a feltételek. Ezek a feltételek igencsak csekélyek a Mariana-árokban, amely közel 11 km mély. Azonban még ebben a nagy nyomású, fénymentes árokban is vannak élőlények, amelyeknek ez a természetes élőhelyük.

Azt fontos leszögezni, hogy az élet a Mariana-árokban elképzelhetetlen lenne számunkra, a többi szárazföldi élőlény és még a legtöbb vízi élőlény számára is. Mindez elsősorban azért van, mert ilyen mélyen egyszerűen akkora a nyomás, hogy az egy az egyben összeroppantaná a csontjainkat. Szemléltetésképpen elmondható, hogy már tengerszint alatt ötezer méterrel is akkora nyomás éri a szervezetet, mintha egy embernek ötven utasszállító gépet kéne megtartania. Mi lehet akkor tizenegyezer méter mélyen? Ezen felül pedig örökös sötétség uralkodik odalent. Azonban vannak olyan élőlények, amelyek alkalmazkodtak ezekhez az extrém körülményekhez.

Rengeteg mikroba található például a Mariana-árokban. De persze ez még nem is annyira meglepő, mint az, hogy több olyan állatfaj is megtalálható a Föld legmélyebb pontján, amelyeket addig nem is ismertek. Ilyenek például a mélytengeri angolnák vagy a csigahal. De felfedeztek itt egy hófehér rákféleséget is, amelyből eddig csak holtakat találtak Új-Zélandnál. Ugyanakkor az is kiderült, hogy néhány már ismert halcsalád is sokkal mélyebbre merészkedik, mint azt korábban feltételezték. A magas nyomás miatt odalent valószínűleg nem élnek gerincesek, hiszen a kalcium csak oldott formában lehet jelen ilyen mélyen. A csontok ugyanis feloldódnának eme körülmények között. De természetesen az is lehetséges, hogy a mélytengeri élőlények valamilyen módon alkalmazkodtak ezekhez az extrém körülményekhez. Mindenesetre csodálatra méltó, hogy az élet mindig megtalálja a maga útját arra, hogy megjelenjen és fennmaradjon.