Elfojtott és kórós gyászfolyamatok

A gyász egy meglehetősen ellentmondásos folyamat, hiszen, ha fáj, ha szenvedsz, akkor az jót jelent, persze csak egy bizonyos pontig. A gyász ugyanis lehet egészségtelen, kóros is. A gyászfolyamatnak mindenképp időt kell hagyni és szüksége esetén szakszerű segítséget kell kérni.

Elfojtott gyász rendkívül egészségtelen, még abban az esetben is, ha a gyászoló úgy érzi teljesen rendben van. Az elfojtott gyász esetében olyan, mintha a gyászolót egyáltalán nem viselné meg a veszteség, mintha semmi sem történt volna. Ha úgy telnek a napjaid, mint a veszteség előtt, sosem sírsz, sosem vagy padlón, teljesen elnyomod magadban a fájdalmat, talán még büszke is vagy magadra, hogy ennyire jól viseled ezt a nehéz időszakot. Jobb, ha tudod, hogy ez idővel visszafog ütni és az egészségedre is kihatással lesz. Ne félj a fájdalomtól, kérj szakszerű segítséget testi és lelki jóléted érdekében! Szintén az egészségtelen gyász kategóriába tartozik a késleltetett gyász, mely jellemzően abban az esetben áll fenn, ha a veszteség idején rendkívül elfoglalt voltál és nem hagytál időt magadnak a gyászolásra. Ezt azonban nem lehet megúszni, ahogy fentebb is említettük, az elfojtás nem megoldás, hiszen a fájdalom előbb-utóbb jelentkezni fog. Lassíts és engedd, hogy ezeket a negatív érzelmeket megéld. Ha elnyomod a fájdalmat, akkor a semmiből, váratlanul fog rád törni, heves érzelmekkel!

Mindezek ellentéte, amikor a gyász elhúzódik és már-már kórossá válik. Ha már több, mint egy év telt el szeretted elvesztése óta, ennek ellenére még mindig mély fájdalmat érzel és úgy gondolod ennek sosem lesz vége, akkor mindenképp célszerű szakember segítségét kérni. Manapság különösen nehéz a gyászfolyamat, hiszen a felgyorsult mindennapok és a társadalmi elvárások is arra mutatnak, hogy mielőbb túl kell lenni a gyászon.