Építkezések során minden komponens minősége döntő befolyással bír

Belevágni egy saját ingatlan felépítésébe az egyik legnagyobb vállalás, amivel életünk során szembesülhetünk, hiszen megannyi tényezőre kell párhuzamosan figyelni, méghozzá hosszú időn keresztül. Ezért aztán ez csak azoknak ajánlott, akik kellő kitartással, megfelelő szakmai segítséggel és persze elegendő kezdőtőkével rendelkeznek. Ám még így is, nagyon sokszor kerülhetünk nehéz helyzetbe a folyamat közben.

Előzetesen talán nem gondolnánk, de minden egyes komponens kiválasztásánál érdemes aktívan jelen lennünk. A készülőfélben lévő ingatlanra ugyanis tanácsos úgy tekinteni, mint egy komplex rendszerre, ami pontosan annyira erős, mint a leggyengébb pontja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elegendő egyetlen rosszul megválasztott, vagy nem jó minőségű komponens és máris fennáll a veszélye annak, hogy a ház a későbbiekben korántsem lesz annyira időtálló, mint azt elvárnánk. Ez a feladat azonban korántsem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Tudniillik laikusként nagyon sok területre nincs elegendő rálátásunk, így aztán egyáltalán nem garantált, hogy elképzeléseink helytállók.

Példának okáért az alapot szolgáltató összes komponens kardinális jelentőséggel bír, hiszen ez adja majd az ingatlan vázát. Amennyiben ennél a lépésnél olyan matériák kerülnek felhasználásra, amelyek nem optimálisak, az a jövőben komoly problémákhoz vezethet. Ami még ennél is nagyobb gond, miszerint az utólagos helyrehozatal már nem csupán rendkívül költséges lesz, de óriási felfordulással is jár. Ugyanez a helyzet a minden olyan komponens esetében is, ami a ház vezetékezése, valamit csövezése során kerül alkalmazásra. A nem megfelelő minőségű kiegészítők itt akár balesetveszélyes állapotokat is előidézhetnek, mindamellett, hogy például egy csőtörés hatalmas károkat okozhat az épület szerkezetében is.