Érdekességek a műholdakról

Mindannyian tudjuk, hogy a műholdaknak manapság már nagy szerepe van a mindennapi életünkben. A GPS, TV, és az internet működésének elengedhetetlen részei. A műhold egy olyan mesterséges égitest, amely a bolygók körül kering.

Az első űreszköz, amelyet a világűrbe indítottak, a Szputnyik – 1, a Föld műholdja volt. Az elmúlt évek során, 1957 óta több ezer műhold állt pályára a Föld körül és a Naprendszerben más holdak és bolygók körül is keringenek műholdak. Általában a műholdak a napelemek segítségével a Napból nyerik az energiát. Kezdetben a távközlési műholdakat katonai célokból használták, azonban az ipar és a technológia fejlődése során, egyre inkább civil kommunikációs problémák megoldására is használhatóvá váltak.

Egy távközlési műhold legfőbb feladata, hogy üzeneteket közvetítsen és továbbítson több száz kilométeren át az erre alkalmas jelek révén. Napjainkban már bátran kijelenthetjük, hogy a műholdas kommunikáció egyszerűbb és sokkal költségkímélőbb, mint a kábeles hálózatok használata. Egy nagyon fontos előnye a kábeles hálózattal szemben, hogy sokkal nagyobb sávszélességet biztosít. Az Astra Európa 1985-ben alakult és az első olyan műholdas szolgáltató, amely magánkézben levő műsorszolgáltatóknak biztosított költséghatékony tartalomszórást, egyenesen a felhasználók otthonaiba juttatva el a műsorokat. Kezdetben a távközlési műholdak úgy működtek, mintha óriási reflektorok lennének. Napjainkban már egyre kisebbek a műholdas jelek fogadására és kódolására alkalmas földi antennák és készülékek. Ahhoz, hogy egy műhold a világűrbe jusson, mindössze pár órára van szükség, azonban a sikeres felbocsátás előkészítése 2-5 évig is eltarthat, mivel extrém körülményeknek kell megfelelnie. Műholdak nélkül tehát ma már elképzelhetetlen a világ.